Laddar annons
Stor guide till portvin - allt om de olika stilarna
2 Feb, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Stor guide till portvin - allt om de olika stilarna

Portvin är ett portugisiskt vin som fått sitt namn efter orten Porto som är centralort för portvinstillverkningen. Det finns flera olika typer av portvin men grunden i tillverkningen är densamma för de olika sorterna.

Druvorna kommer från vingårdar som ligger utefter Dorofloden som slingrar sig inåt landet och blir Duero i Spanien. När de nyskördade druvorna kommer från vingårdarna pressas de genom att de fottrampas, vilket idag sker antingen med ”riktiga” fötter eller med maskinell utrustning som efterliknar den traditionella fottrampningen. Musten förs sedan över till tankar där den börjar jäsa. För att stoppa jäsningsprocessen tillsätts 77 procent druvsprit. Eftersom det fortfarande finns socker kvar har man efter detta ett sött vin med en alkoholhalt på ca 20 procent. Så långt ser processen ut på samma sätt för de olika typerna av portvin och de olika stilarna.

Vintage Port

Vintage Port är kronjuvelen bland de olika portvinstilerna. Det är den dyraste, den mest eftersökta och den mest lagringståliga av portvinerna och en helt fantastisk vin. Efter att jäsningen stoppats flyttas vinet till fat där de lagras i ca två år för att sedan buteljeras på flaskor. En bra vintage port kan utan problem lagras i 50 år och de absolut bästa betydligt längre än så. De flesta porvinstentusiaster anser att vinet kräver åtminstone 15 års lagring på flaska. En vintage port ska alltid dekanteras eftersom den är buteljerad ofiltrerad och har ett kraftigt sediment. En relativt ung, kraftig vintage port passar bra till mörk choklad eller ost. En klassisk kombination brukar vara portvin och stilton. En vällagrad port klarar sig bäst på egen hand.

Tawny Port

Tawny port har fått sitt namn efter den bleka, lite mer brunaktiga färgen på vinet. Att tawny är blekare har dels att göra med att man använder ett druvmaterial som inte har samma intensitet i färgen som till exempel druvorna till vintage port har, men också på grund av den långa lagringstiden i fat där vinet utsätts för kontakt med syre. Bra tawny port har ingen årgångsbeteckning utan är blandning av vin från flera årgångar som brukar ha beteckningen 10- year tawny, 20-year tawny och upp till 50-+year tawny. Ett av de bättre portvinshusen, Graham´s, buteljerade en 90-year tawny för att hylla drottning Victoria på hennes 90 årsdag.

Colheita Port

En lite ovanlig stil på portvin är Colheita som betyder skörd. Det är en tawny port från en årgång. Eftersom colheita port måste lagras på fat i minst sju år innan den buteljeras får den precis som tawny en brunaktig nyans. Även om lagen anger sju år som gräns väntar de flesta portvinshusen betydligt längre än så. Årgången och datumet vinet buteljerades ska numera alltid vara angivet på flaskan. En colheita kan liksom en vintage port vara ett riktigt stort vin. Den enda egentliga skillnaden från en tawny är att vinet alltid kommer från en årgång.

Ruby Port

Ruby port är den mest kommersiella av de olika portvinstyperna och utgör bulken av portvinsproduktionen. Efter skörden och produktionen lagras vinet 2-4 år innan det buteljeras. Namnet kommer av den vinets unga och klart röda färg.

Crusted Port

Crusted port är vanligen en blandning av flera årgångar av portvin som buteljeras utan filtrering och bildar därför ett kraftigt sediment, ”crust”. Crusted port kan precis som vintage port lagras.

Late Bottled Vintage LBV

Late bottled vintage port är ett årgångsbetecknat portvin som försöker efterlikna vintage port men som lagrats på fat i 4-6 år, filtreras innan det buteljeras. Vanlig LBV behöver därför inte dekanteras och blir inte heller bättre av att lagras på flaska.

Portvin på Systembolaget

Läs mer: Vinlandet Portugal