Laddar annons
3 May, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tips ur beställningssortimentet, vin att dricka nu eller att spara

VIN I BS. Vin av pinot grisdruvan och från Australien passar att dricka nu medan röda vinet från spanska Ribera del Duero är utmärkt för att spara.

BS, är en förkortning som används av Systembolaget för vin vilka listas i beställningssortimentet. Det tar några dagar att få hem dem efter beställning varför du bör planera med framförhållning.

Vintips ur beställningssortimentet (BS) • Logan Weemala Pinot Gris 2016 (79864)

  Australien, New South Wales, Orange, 155 kr
  Druvor: Pinot gris
  Färgen skiftar från ljusgul mot rosa. Anledningen är så "typiskt" pinot gris-beteende då druvklasarna kan rymma olika färger på druvorna. Doften är fruktig med hintar av russin, vit aprikos och apelsinzest. Smaken är torr, medelfyllig och dito fruktig, gråpäron, gula äpplen, en hint av aprikos och citron med en lång, balanserad eftersmak. Läcker!
  Betyg: 4
  Mer om:
  Väster om Sidney, i delstaten New South Wales, ligger vindistrikten Mudgee och Orange. Vi kanske inte hört så mycket om vin från de två distrikten men det betyder inte att tiden står stilla här, vilket inte är fallet heller i övriga vinvärlden. På producentens hemsida kan man läsa "The Weemala range is a little bit quirky". Jag tar till mig vinets elegans och precisa stil, det räcker kalasfint för undertecknad. Extra festligt är årgången, 2016 (varmare och torrare än 2015), som närapå känns malplace då 2015 års vita, norra halvklotsviner precis börjat säljas.
  Servera till:
  Prova till sparris, sallader, fisk där du smaksätter med passande vinegrette, aprikos och honung, men också till anka serverad med apelsinsås.
 • Majuelos de Callejo Tempranillo 2012 (70080)

  Bodegas Felix Callejo, Spanien, Ribera del Duero, 299 kr
  Druvor: Tempranillo
  Blåröd, mörk och tät färg. Doft av mörk frukt. Smaken är fyllig, rik och tät med härliga nyansera av ungdomlig frukt, röd och blå, inslag av örter, kryddor och fat. Tanninerna är strama, inbäddade som de är i en stor portion frukt. Ungt vin!
  Servera: Detta vin vill jag att ni sparar (efter att ni provat en flaska) några år. Superintressant och lika mycket tips om en vinmakare att följa som vin att upptäcka.
  Betyg: 4+
  Mer om:
  Detta är ett familjeföretag som bedrivit jordbruk sedan 1800-talet. Felix Callejo fick ta över ansvaret för gården när han var 16 år, då hans far gick bort och 1989 gjorde han den första egna skörden. Idag driver han Bodegan tillsammans med sin fru, Pilar, och parets tre barn. Bodegas Felix Callejo räknas som en av de bästa i Ribera del Duero med ett internationellt rykte. Vingårdarna ligger högt (bland de högst belägna i RdD), över 900 m ö H, företrädesvis i kalkjordar och produktion och odling bedrivs ekologiskt. Man odlar en druvsort, tempranillo (lokalt kallad tinto fino).
  Merparten av vinerna från Ribera del Duero har (fram till nu!) gjort sig kända för sin enorma koncentration, höga alkoholhalt och fullmatade struktur. En stil som ofta kan räknas in bland de mer "svåra" för spontana vintillfällen och när du inte har dubbeldekanterat x 4 eller serverar vinet till smakrik mat. I Majuelos de Callejo har ni mer, till ursprungsstilen hör även en balans och finess som lyfter fram vin och producent bland många andra. Kul och spännande!


Lill-lördag med Vinbanken

Vintips och förslag ur beställningssortimentet. Räkna med några dagars leveransstid, som längst kan det ta runt 10 dagar. Vintips ur beställningssortimentet - lill lördag med Vinbanken