Laddar annons
1 May, 2017

Vin till nässelsoppa | Topp 10

VIN TILL NÄSSELSOPPA. Nässlor är mycket näringsrika, de innehåller mineraler och järn så det finns all anledning att ge sig ut på nässeljakt. Att som folksagan säger koka soppa på en spik är som att koka nässelsoppa. Ett grönklingande sauvignon blancvin passar utmärkt till och ger extra lyxkänsla.

Vi har delat upp vinerna i budget, medel och lyx-grupper. Använd listan efter eget humör eller ambition, koka soppa på en nässla (eller fler ;-)) och förförs av en av vårens allra första stora smaker.

Vin till nässelsoppa

Budget

1.Spier Signature Coastal Region Sauvignon Blanc Semillon 2016 (2234)
Spier Wines, Coastal Region Sydafrika, 70 kr

Torr, lätt/medelfyllig. Fruktig, krusbär, päron. Trevlig, lättsam!
Betyg: 3+

2.Zonnebloem Sauvignon Blanc 2016 (2020)
Zonnebloem Wines, Western Cape Sydafrika, 85 kr

Torr, medelfyllig. Fruktig av päron, fläder och krusbär. Stram mineralsmak, bra längd. Frisk!
Lufta bort (för känsliga) svavelpuffarna i doften för ett därefter, kalasbra vin.
Betyg: 4-

Medel

3.Vicar’s Choice Sauvignon Blanc 2016 (12000)
Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 99 kr

Torr, medelfyllig. Fruktig av päron, fläder och lime. En rundare, möjligen mer saftig smak än tidigare annars. Lägar du nässelsoppan med grädde, för en rundare struktur och kanske även viss sötma passar detta vin perfekt.
Betyg: 3+

4.Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2016 (78967)
Ampelidae, Val de Loire Frankrike, 104 kr. EKO

Torr, medelfylligt och friskt fruktigt vin. smak av gröna äpplen, päron en hint örter. Balanserad citrussyra och fin längd.
BETYG: 4

Lyx

5.Tokara Sauvignon Blanc Tokara 2016 (95317)
Tokara, Elgin Sydafrika, 150 kr

Torr, medel/fyllig. Fruktig av citrus, lime och gröna frukter, lättsam eftersmak. Uppgraderat husvin, Välgjord.
Betyg: 3+

6.The Young Airhawk Nederburg 2015 (95574)
Nederburg Wines, Western Cape Sydafrika, 149 kr

Torr, medelfyllig. Fruktig, örtig, stram av vit kärnfrukt, päron och äpplen. Trevlig, elegant, stram.
Betyg: 4

7.Bel Echo Sauvignon Blanc 2015 (95434)
Clos Henri, Marlborough Nya Zeeland, 149 kr

Smak: Torr, medelfyllig. Koncentrerad, lime och citrus, vita päron och örter, inslag av mineral. Klockren syra, lång eftersmak.
Mycket god, balanserad och snygg.
Betyg: 4

8.Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2014 (2227)
Fournier, Pouilly Fumé Frankrike, 159 kr

Torr, medelfyllig. Fruktig av äpplen, päron och grönfrisk fruktsyra. Stram, bra längd. Härlig, bra vin!
Betyg: 4

Volym

9.Santa Digna Muscat Sauvignon Blanc 2016 (6229)
Miguel Torres Chile S.A, Valle del Itata Chile, 229 kr

Torr, lätt/medelfyllig. Fruktig av äpple och päron. Trevlig längd. Härligt ärligt, okomplicerat vin, bra val i box.
BETYG: 4

10.Brochet Facile Sauvignon Blanc 2016 (2267)
Nordic Sea Winery, Frankrike, 244 kr

Torr, medelfyllig. Fruktig av äpple, lätt citruston, inslag av mineral, örter och med en fin aromatisk längd.
Topptrevligt, friskt och torrt vitt boxvin.
BETYG: 4

Recept | Nässelsoppa | 4 portioner

 

3 liter små nässelblad, väl sköljda
2 potatisar, skalade och grovt hackade
1 selleristjälk
0,5 purjolök, hackad
1,2 l buljong, grönsaks eller kyckling
1 dl vispgrädde
olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Bryn löken och sellerin i olivolja i en stor gryta utan att de tar färg. Lägg i potatisen och efter en stund häller du på buljongen. När potatisen är genomkokt är det dags att lägga i nässlorna. Låt koka några minuter och mixa därefter med mixerstav eller i en mixer. Smaka av med salt, peppar och grädde. Grädden kan du skippa om du vill, men den ger en fin avrundning på soppan.

Servera med en liten ”twist” lättvispad grädde, eller sherry, alternativt med lite grön pesto eller kanske med ägghalvor som är tradition.

Tips att tänka på om nässlor

2 liter nässlor kan väga allt mellan 200 g till 400 g, beroende på hur vattenstinna de späda bladen är.

Förväll gärna nässlor för att ta bort "skräp". Skölj dem snabbt i kallt vatten, koka sedan upp dem i vatten ca 2 min. Låt nässlorna rinna av i durkslag och häll bort kokvattnet.

Vikten av förvällda nässlor är dubbelt upp, har du 200 g innan uppkoket räkna med minst 400 g som förvällda nässlor.

Plocka nässlor, förväll, torka och frys in. Plocka fram dem när som helst på året du vill och ha som grund i maträtter.

Nässla verkar inflammationshämmande och när en förkylning är på gång kan du dricka nässelte.

Nässlor är mycket näringsrika och innehåller karotin, vitamin A, C, järn och de flesta viktiga mineraler.