Topp 10 | Nya vita viner juni 2017
NYA VITA VINER. Vinbanken har testat alla nya viner på bolaget och valt Topp 10 favoriter bland de vita vinerna. Lanseringen av nya viner till det fasta sortimentet sker den 1 juni 2017.
I morgon, torsdag, publicerar vi: Topp 10 | Nya röda viner juni 2017.
Vinerna är rankade i prisordning. Vi har toppat listan med ett vin ur beställningssortimentet (Allesverloren Chenin Blanc), som ni inte kan missa då det smakar riktigt bra och ett toppval till många av sommarens vin och mattillfällen.
Värda ett extra omnämnande är även vinerna från Brochet. Producenten är verkligen aktiv och kommer nu med två bra sommarviner, ett mousserande (med på listan) samt ett vitt bordsvin, Facile Grenache Blanc (5492) för 79 kr, som ni serverar svalt till matiga sallader med kyckling eller till vegorätter smaksatta med Medelhavskryddor.
Prisnivån på vinerna till ordinarie sortiment är låg till medium och nyheterna släpps om inte i alla butiker, i många.
TOPP 10 | NYA VITA VINER JUNI 2017
Imperial Cuvée Organic 2016 (2801)
Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg eG, Pfalz Tyskland, 79 kr
Druvor: 42% pinot blanc, 33% riesling , 17% chardonnay , 6% scheurebe, 2% pinot gris
Smak: Torr, medelfyllig. Äppelfruktig, inslag av päron och grape, balanserad citrus. Frisk, stram med elegant ambition.
Omdöme: Billigt enklare vin med godkänd stil. Välj helflaska framför halvbutelj.
Betyg: 3+
Sokos Malagousia 2016 (2380)
Sokos, Attica Grekland, 89 kr
Druvor: Malagousia
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av päron, vit persika, lätt örtig smak och trevlig längd.
Omdöme: Mingelvin med gulfruktiga vanilj-smak-tecken.
Betyg: 3+
Brochet Blanc de Blancs Chardonnay (7919)
Ampelidae, Frankrike, 99 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Mogen, trevlig gul fruktsmak med stora bubblor.
Omdöme: Servera sval, utmärkt till kalas och många gäster.
Betyg: 3+
Allesverloren Chenin Blanc 2016 (75986)
BESTÄLLNINGSSORTIMENTET
Allesverloren Wine Estate, Western Cape Sydafrika, 99 kr
Druvor: Chenin blanc
Smak: Torr, medelfylligt gulfruktigt vin med tropisk touch, smak av äpplen, citrus, lätt kryddig och ett uns fetma. Lång eftersmak.
Omdöme: Toppvin till sommaren
Betyg: 4
Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Brut 2015 (7911)
Bourgogne Frankrike, 119 kr
Druvor: 70% chardonnay, 15% pinot noir och 15% aligoté.
Smak: Torr, lätt/medelfyllig, härlig fruktig smak av mogna äpplen, gulmogen frukt med inslag av bröd och fin längd.
Omdöme: Perfekt för många gäster!
Betyg: 4-
Hiruzta Txakolina 2016 (2289)
Getariako Txakolina Spanien, 119 kr
Druvor: 95% hondarrabi zuri, 5% gros manseng
Smak: Torr, medelfyllig. Päron och äpplen, mogen citrus, lätt örtig, inslag av mineral. Bra eftersmak. Trevlig längd.
Omdöme: Kul och god!
Betyg: 4
Greco di Tufo 2016 (6013)
Tenuta Iovine, Greco di Tufo Italien, 119 kr
Druvor: Grecco
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, persika och päron, lätt kryddig smak med inslag av pinje och tydligt örtig. Lång eftersmak.
Omdöme: Kul, läcker och spontant "god"!
Betyg: 4
Château Coucheroy 2012 (4136)
Bordeaux Frankrike, 129 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, balanserad, utvecklad, mogen, gul frukt, ananas, fat och örter. Fläder.
Omdöme: Bra smak med ursprungskaraktäristik. Gärna till lagad mat.
Betyg: 4
Viña Soledad Tête de Cuvée Reserva 2006 (2152)
Bodegas Franco-Españolas, Rioja Spanien, 149 kr
Druvor: Viura
Smak: Torr, medelfyllig. Gula frukter av tropisk karaktär, persika och aprikos, inslag av torkade frukter som fikon, men även syrliga bär och fat.
Omdöme: Mogen, utvecklad och nyanserad. Kul, bra vin till mat.
Betyg: 4-
I by Château Luchey Halde 2015 (3509)
Pessac-Léognan Frankrike, 199 kr
Druvor: 45% sémillon, 37% sauvignon blanc, 18% sauvignon gris
Smak: Torr, medelfyllig. Krusbär, fläderton, mogen citrus och smak av örter och mineral. Lång eftersmak.
Omdöme: Bra, välgjord smak. Ursprungstypisk, snygg-vin-klass, och självklar på bolaget.
Betyg: 4
Huvudbild: Frédéric Brochet, värnar om naturen och han vill göra viner som speglar ambitionen. Googla gärna på hans namn eller surfa in på Real Clear Science direkt för att läsa om det uppseendeväckande experiment Brochet gjorde med ett antal vinexperter. Dessvärre, resultatet Brochet kom fram till är inte speciellt smickrande för vinjournalister och skribenter eller för all del, någon annan vinälskare heller!