Det börjar dra ihop sig inför Nyår och bubbelvinernas högtrycksperiod. Och apropå tryck så skiljer det sig åt mellan de olika mousserande vinerna. Champagnevinet har det högsta trycket, räkna med mellan 5 till 6 bar. Jämför det med trycket i ett bildäck som brukar ligga på cirka 2 bar.....
I Frankrike heter många viner som är gjorde enligt den traditionella metoden, 2a jäsningen sker i flaska, Crémant. I Spanien heter vinet Cava, i Italien är det mousserande vinet med en andra jäsning på flaska Franciacorta. Av lägre kvalitet är sedan alla de bubblande vinerna som görs på enklare sätt. Den andra jäsningen kan ske i tank eller som enklast, med coca-cola eller sodastream-metoden….kolsyra tillförs helt enkelt det stilla vinet. Här är listan på de torra mousserande vinerna från hela världen och med beteckning Cava, Crémant med flera. Listan för de söta och rosébubbliga vinerna visas imorgon. Champagnelistan publiceras i veckan som kommer. Och för alla som vill få grepp om tekniken "hur öppnar man en flaska mousserande vin korrekt" kan ni följa länken här, till en sida i vårt grannland Finland och Alko (motsvarighet till Systembolaget).
Betyg:5
Pol Rémy Brut (7544), Frankrike, 52 kronor.
Mer halvtorr, än torr. Smak av röda (söta) äpplen, liten bitterhet och lång eftersmak.
Delmas Brut 2005 (7694), Frankrike, 119 kronor
Torr, medelfyllig fruktig av gula äpplen och päron och en lätt exotisk touch. Inslag av hasselnötter, lång eftersmak.
Langlois Crémant de Loire Brut (7404), Frankrike, 119 kronor
Torr, medelfyllig smak av äpple, päron och lime, liten citruston smak av mineral och e avslutande nötighet. Lång eftersmak.
Betyg:4
Ronar (7744), Spanien, 59 kronor
Torr, frisk med lätt vaniljton och äppelgrön fruktsmak.
Cuvée Jean-Louis Blanc de Blancs Brut (7425), Frankrike, 59 kronor
Torr, lättsam frukt med inslag av örter. Stramare stil.
Fuzion Brut (7742), Argentina, 79 kronor
Torr, mogen fruktsmak av gula äpplen, lätt rostad. Smak av nötter i eftersmaken.
Bianchi Extra Brut (7737), Argentina, 99 kronor
Lättsam, torr och fruktig av äpplen och citrus med vaniljrondör.
Codorníu Selección Raventós (7778), Spanien, 99 kronor
Torr, äppelfrisk mycket tydlig smak av gröna äpplen, syrliga päron och en fin mineralton.
Montana Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée (7859), Nya Zeeland, 99 kronor
Torr, medelfyllig stramsyrlig smak av gröna äpplen, citrus och lime. Friskt bett, liten mineralton. Lätt svavelpuff luftas bort direkt i glaset.
Betyg:3
Chapel Hill Sparkling Chardonnay (7649), Ungern, 59 kronor
Godisliknande, lättsam och frisk. Ren med det enkla vinets ”tunna” smak.
Lindemans Bin 25 Brut Cuvée (7868), Australien, 79 kronor
Torr, medelfyllig smak av bland annat päron. Doften av svavel stör. Lufta!
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (7688), Frankrike, 99 kronor
Torr, lätt tuttifruttismak med inslag av nötter och röda äpplen.
Tommasi Bianco di Custoza Brut (22101), Italien, 99 kronor
Montana Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée, Nya Zeeland, 99 kronor
Rotary Brut Riserva 2005 (7567), Italien, 99 kronor
Lachèze Brut 2008(7420), Frankrike, 99 kronor
Torr, medelrfyllig stramsyrlig smak. Rejält bett av citrus och lime. Smak av gröna äpplen. Bra eftersmak.
Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2006 (6505), Sydafrika, 149 kronor
Torr, medelfyllig. Röda äpplen och inslag av mineral. Trevlig eftersmak. Högt pris lägger betyg på medel.
Rotari Brut Riserva 2005 (7567), Italien, 99 kronor
Torr, medlfyllig, ren och frisk smak av gröngul frukt, inslag av mineral. Rökig!
Betyg:3-
Cape Crown Cuvée Brut (7863), Sydafrika, 69 kronor
Torr, medelfyllig gul fruktsmak med inslag av örter och karamellsmak.
Freixenet Cordon Negro Brut (7738), Spanien, 74 kronor
Torr, lätt/medelfyllig och fruktig. Tydlig svavelton drar ner betyg. Lufta.
Geisweiler Monopole Crémant de bourgogne Brut (7685), Frankrike, 97 kronor
En grovhet i smaken förtar finessen men vinet får hursom godkänt, möjligen är det för att en sötma rundar av tillkortakommanden.
Pongrácz Brut (7628), Sydafrika, 109 kronor
Torr, medelfyllig med smak av vanilj, nötter och gul frukt. Smör och eldiga fat i eftersmaken.