Laddar annons
Två starka destillerade svenskar
20 Mar, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Två starka destillerade svenskar

Vi talar om svensk whisky och akvavit. Vad passar bättre än en styrketår och ju bättre smak, desto mindre krävs. När spriten är svensk står detta helt klart.

Svensk whisky och en akvavit. Den senare är välkänd 'sprit' i Skandinavien med uråldrig tradition av olika smaksättningar. I begynnelsen var klar sprit knappast ren, och definitivt inte utan finkel. Det var för mycket länge sedan och långt ifrån hur den klara spriten smakar i dag.

Sprit som den användes och hur smakade förr

Sättet att preparera brända drycker med örter och kryddor var för att dölja orenheter. Det medeltida apotekarskrået lär även ha sålt in sprit som välgjörande för hälsan där varje krydda ansågs kunna bota allt från gikt till hösnuva. En annan försäljningsmjöjlighet var att kränga sprit ämnad för kruttillverkning. Ungefär så.

Det var då. Nu är en annan tid. Spritförsäljningen dalar, tråkigt nog samtidigt som kvalitet och utbud växlat upp flera gånger om. I Sverige finns lokala tillverkare från norr till söder som gör ett fantastiskt jobb. Kanske var det Absolut Vodka som visade vägen för vad vi kan tillverka, när det kommer till starka drycker, i Sverige.

Två starka destillerade svenskar - svensk whisky och en akvavit

• Åhus Akvavit (88301), Skåne Kristianstads kommun, 279 kr för 700 ml.

Tillverkaren är The Absolut Company.
Alkohol: 38%
Doften är intressant, djup och nyanserad av fänkål, kummin och en blommigt gul, citruston. Ren, frisk och kryddig av nämnda smaker med en distinkt ton av lakrits, och en lite lätt söt längd.
Passar till: Dricka som en snaps till grava lax eller till och med använda i smaksättning av densamma.
Omdöme: Pass på sötman i smaken - känn dig själv - gillar du rå och rena spritsorter av vete är detta kanske för 'modernt'.
Betyg: 4

Från Roslagen och Nortelje Brenneri kommer en whisky, som också är årets första släpp hos tillverkaren. Finns redan i butik.

• RoslagsWhisky EKO 4x30 (40897), Sverige, 968 kr för 500 ml.

Alkoholhalt: 46,7%
Fyllig, frukt smak av mogna äpplen och päron, med tydlig chokladton, inslag av kakao, lite kaffe och rostade fat. Nyanserad och elegant. Munkänslan är läcker med en täthet som står för koncentration, utan fetma, och den långa eftersmaken är ren, frisk och påminner om en kombo av frukt och kakaopastill.
Omdöme: Trevlig, välgjord och kul och extra speciellt för att destillatet är svenskt!
Betyg: 4 +

FAKTA RoslagsWhisky 4x30:

Destillerad i maj 2013 av korn från Östergötland som mältats av Viking Malt i Halmstad. Den orökta malten mäsksätts med jäst och vatten från gårdens egen brunn. Och destilleras varsamt i bränneriets kopparpannor. Spriten lagrades på 4 sherry olorosofat á 30 liter och fylldes på fat 7 april 2014. Buteljeringen var den 17 november 2020. Whiskyn är inte färgad eller filtrerad och har EKO-certifieringsidentitet: SE-EKO-03 Svenskt jordbrukt.

Brännmästare: Kristina Anerfält-Jansson
Blender: Per-Harald Svendsen
Butlejerad: Anna Eriksson

Antalet flaskor är inte fler än 165 stycken, varav 140 gick till Systembolaget.

Här kan du läsa mer om familjföretaget som numer kan räkna sig till seniorerna bland de småskaliga alkoholtillverkarna i Sverige: Norrtelje Brenneri för destillat med stil.