Skörden 2009 blev tre procent större än vad som angavs som prognos i november förra året.
- Årgången 2009 kommer utan tvekan att klara av att svara upp till sitt rykte som toppårgång. Den kommer att mycket prisvärda viner och volymerna kommer att vara klart tillräckliga att tillfredställa marknaden trots den minskade skördevolymen då skörden totalt håller sådan hög kvalitet, förklarade VD:n för Tyska Vininstitutet Monika Reule.
Det Tyska Vininstitutet (DWI) grundar sig på de Tyska Vinodlarnas Förbund såväl som Tysklands Statistiska Centralbyrå's statistik som anger den totala skördemängden för 2009 till 9,14 Miljoner hektoliter. Den rapporterade volymen ligger 8,6 procent under förra årets volym och 7,3 procent under det tioåriga snittet.
Tack vare de mycket bra väderförhållandena under det gångna året höll hela 53% av de skördade druvorna prädikatsnivå. 43 procent av de resterande druvorna blev använda för produktion av Qualitätswein. Andelen Landwein och vin för att producera den nyligen införda kategorin „Deutscher Wein“ utan närmare ursprungsbeteckning motsvarade tillsammans en volym om fyra procent.
För hela Europa så ser produktionen för vinåret 2009 att landa på 164,6 miljoner hektoliter enligt de första uppskattningarna från Europakommissionen, vilket ligger fyra procent under det tioåriga snittet.
Skördemängder för Tyska vinodlingsområden för 2009:
Vinodlingsområde
Skördemängd 2009 (hektoliter)
Skillnad mot 2008 i %
Ahr
33.000 hl
-23
Baden
1.204.000 hl
-13
Franken
450.000 hl
-3
Hessische Bergstraße
31.000 hl
-17
Mittelrhein
28.000 hl
-23
Mosel
814.000 hl
-10
Nahe
313.000 hl
-18
Pfalz
2.353.000 hl
-2
Rheingau
216.000 hl
-22
Rheinhessen
2.557.000 hl
-11
Saale-Unstrut
25.000 hl
-54
Sachsen
10.000 hl
-63
Württemberg
1.101.000 hl
-3
Tyskland Totalt :
9.139.000 hl
-8,6
Källa: Destatis / DWV
För mer information vänligen kontakta Tyska Vininstutet eller gå in på
Tyskaviners hemsida.