Laddar annons
Utvalda vintips från Spanien i beställningssortimentet
28 Feb, 2018

Utvalda vintips från Spanien i beställningssortimentet

VINTIPS. Denna vecka har vi plockat ut tre röda som veckans vintips ur Systembolagets beställningssortiment. Ursprungen är Priorat, Rioja och Ribera del Duero.

Förkortningen BS står för Systembolagets beställningssortiment och trogna läsare får översee med upprepa förklaringar men vi gör så för att alla nya läsare ska förstå vad vi  syftar på.

När man lägger en order på vin i BS kan det dröja mellan nårgra till nästan 10 dagar innan man kan plocka upp vinbeställningen. Bra att tänka på.

Tre spanska röda vintips i BS

1. Protos Roble 2016 (71366)

Bodegas Protos, Ribera del Duero Spanien, 139 kr
Blåröd violett färg. Stram, kärnigt tät doft. Fyllig. Tät mörkblå fruktsmak, strama tanniner, drag av örter, viol, kakao och fat. Kompakt. Ung. Ovanligt spännande vin då smaken, trots den nästan überkompakta strukturen har en tydligt snygg ådra, vilket lovar gott ur lagringssynpunkt.
Betyg: 4

2. Lo Tros 2015 (71954)

Vinergia, Priorat Spanein, 179 kr
Rödblå, mörk färg. Doften är tydlig, fruktig, parfymerad med isnlag av fat. Fyllig, fruktig smak i  blå toner, en knivsudd sötma av röda bär, ett kärnigt och skönt spänstigt drag med inslag av örter och fat. Tanninerna är fruktiga, ungdomligt syrliga och strama. Eftersmaken tydlig. Ungt vin som i dagsläget är perfekt att servera till en vilträtt. Men också ett vin för att spara och har man inte möjlighet än mer än några få år lär det ändå göra stor, och positiv smakskillnad.
Betyg: 4+

På lokal dialekt i Priorat säger man "lo" som i namnet Lo Tros, om en specifik vingård. Det här vinet tillverkas i samarbete mellan Vinerigia (ungefär negociant) och vingårdsägaren Roger Grifoll samt hans fru, Ikumi Harada (huvudbilden).

3. Allende 2010 (70528)

Finca Allende, Rioja Spenien, 199 kr
Röd fräg. Doft av vanilj och örter. Smaken är fyllig, rödfruktigt spänstig med isnlag av örter, vanilj och fat. Tanninerna är blanserade precis som smaken är balanserad och nyanserad. Lång eftersmak. Här är ett vin som redan hunnit en bit i sin utvecklingskurva, vilket är något av Riojavinernas signum när klassificeringen är reserva eller grand reserva.
Betyg: 4+

Huvudbild: Roger Grifoll samt hans fru, Ikumi Harada är vinodlare och producenter i Priorat. Foto: Robert Hunter.