Laddar annons
1 Mar, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Munskänkarna lyfter ditt vinkunnande - förening som finns över hela landet

MUNSKÄNKARNA. Vill du bli en stjärna i vinkunskap och vinprovning eller bara veta mer om vin i allmänhet är det till Munskänkarna du ska vända dig. Medlemmarna är svårslagna, eller rättare sagt oslagbara efter att föreningens lag kammat hem världsmästerskapet i blindprovning hösten 2017.

När man går med i Munskänkarna lär man sig vinprovningsteknik varvat med teori. Båda viktiga förutsättningar för att få koll på vin i allmänhet men också för att vinvärlden är komplex, i synnerhet. Kurserna samlar många deltagare, att få nya vinvänner är som en bonus,  och går av bara farten.

Hur fungerar ett medlemskap hos Munskänkarna

Som ny medlem i Munskänkarna är man välkommen att gå en introduktionskurs. I grundkursen får deltagarna lära sig provningsteknikens grunder. Man får lära mer om vinets historia, om vinodling och hur vinproduktionen går till. Uteslutningsmetoden är till exempel ett av många sätt för att komma fram till vilket vin som är i glaset. Vin och mat i kombination är andra populära provningar som föreningen arrangerar.

Med bara lite träning går det förvånansvärt snabbt att hitta och se sammanhang i smakdjungeln. Och inte oväntat finns två och tre-betygskurser som är Munskänkarnas påbyggnads och fördjupningskurser. Kurserna motsvarar marknadens sommelierutbildningar. Har du lärt dig grunderna i provningsteknik kan du sedan se fram emot en färdighet som är jämförbar med att kunna cykla, kunskapen sitter. Du kan lugnt ta en paus för att långt senare fortsätta där du slutade.

Träna dina sinnen och smaka mer

Utan doft ingen smak. Doft och smaksinnet går att träna upp och ju tidigare man börjar desto bättre provare kan man bli. För många är det bästa med ”vin” att intresset är så lätt att dela med andra. Smakupplevelser, som när man samlas runt matbordet. Alternativt när ditt vinintresset tar dig ut på resor, nära eller långt bort. Eller då vinet skapar möten med människor och platser du annars inte besökt eller träffat.

Munskänkarna, världsmästare i blindprovning 2017

Tävlingen hölls i Frankrike, i Bourgogne och närmare bestämt i byn Nuits-Saint-Georges den 14 oktober 2017. Laget som bestod av medlemmarna Torgny Almgren, Ulf Palmnäs, Jerker Delsing, Richard Granberg och Mats Burnert representerad Munskänkarnas olika lokalföreningar från norr med Piteåsektionen till Trollhättan i söder.

Hur blir man medlem i Munskänkarna

Munskänkarna är en ideell och rikstäckande förening vars medlemmar har vin som gemensamt intresse. Med 25 000 medlemmar är Munskänkarna inte bara bäst i världen på blindprovning utan också världens största vinprovarorganisation.