Laddar annons
Utvalda vintips - nyheter Systembolaget 17 november
18 Nov, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Utvalda vintips - nyheter Systembolaget 17 november

VINTIPS. I recensionen av Systembolagets nyhetslansering den 17 november 2017 har Vinbanken plockat ut väl valda vintips. Sammanfattningsvis innehöll lanseringen många, fina men samtidigt dyra viner.

Är det värt det? Är en fråga jag får ofta. Tja, ja och nej och omöjlig att svara på - så klart. Det beror på. Utgå alltid från dig själv och dricker man vanligtvis viner i en viss prisklass är det inte säkert att du kommer uppskatta ett vin dubbelt så mycket om det kostar det dubbla, eller mer. Och omvänt, för dem som dricker toppviner är det inte självklart med vin i budgetgenren. Hur man upplever och uppskattar smak är som jag ser det en upptäcksresa för och med sina sinnen. Se på ditt vinintresse som "resan är målet" och haka inte upp er på själva prisfrågan.

Viner bland nyheterna 17 november 2017

Vilka är då de nya vinerna i det lilla nyhetssläppet i slutet av november 2017? Sammanfattningsvis kommer nyhetsvinerna från kända som (för oss) nya vinproducenter, är av mer udda druvsorter som är superkul bara det men också generellt, unga och dyra. Prisklassen är vad den är och kan motiveras med välgjord, udda vin och begränsad tillverkning. Att vinerna är unga är inte ett "problem" mer än att många tillfälligtvis smakar bråkigt kantigt och mycket av fat plus att du bör kunna förvara-lagra vinerna på ett vettigt sätt. Att vänta är ett bra tips.

Vita nyhetsviner 17 november

En vit dyring är fullständigt underbara gulfruktiga, smöriga och rostade Chassagne-Montrachet Premier Cru En Remilly Bruno Colin (93277), gå gärna samman några vinälskare och dela på en flaska för att prova är det inte så att ni slår till själva. Snygga, men behöver luft och tid är GG, Grosses Gewächs, rieslingen från Wittman (96065), den hårt fatade Condrieun från Guigal (96078) är tveksamt köp för undertecknad, precis som naturvinet (?) av chenin blanc (91195) från välrenommerade sydafrikaproducenten Reyneke är ett frågetecken.

Vinerna av mer sällsynt förekommande druvsorterna (på bolaget) som chigning (roussanne), palomino fino samt grauer burgunder (pinot blanc) specifikt när sorten och vinet är från Tyskland och Österrike, är alla okej köp, samtidigt rejält prisade.

Röda nyhetsviner 17 november

Pinot noirvinerna (95049)(95153) samt Nya Zeelandvinet av gamay (98807) är supertrevliga, goda köp. Alla klockrena representanter av sin druvsort. Bland de udda druvornas viner finns Bastardo Conseito Vinhos Ida (96689) av druvan som producenten anger - trousseau - är kul och fräckt i sin lingondrickasmakstil men hoppsan dyr. Bastardodruvan (kallas trosseau i franska Jura men vanligtvis bastardo i Portugal) kommer kanske mer till sin rätt i vinet från Kroatien (99873) som är ett bra, personligt köp.

Guigals Vins de l'Hospice (95144) är nyanserad, bra vinet Hermitage (95152) visar lite klumpiga fat i just denna årgång 2013 och vid provningstillfället medan kultvinet d'Ampuis (95150) kostar vad det smakar, mycket, samtidigt förvånande god att dricka redan nu.

Så till en av några få amaroneviner värda namnet - Masi Mazzano (91102). Det här är en vingårdsbetecknad amarone som knappast liknar någon annan. Några av mina mest minnesvärda, roliga vinupplevelser har jag haft tillsammans med Mazzano som utan tvekan är ett "grymt" vin för att spara. Samtidigt som Mazzano är en av vinvärldens mest bråkiga under tonårsperioden (enligt mina upplevelser) och just därför är Mazzano en av de mer kinkiga. Har öppnat flaskor som varit totalt slutna och stängda och där jag frågat mig "vad är grejen" - för att några år senare blomma upp till något av det mesta fantastiska jag provat. Här kan man verkligen snacka om ett livfullt, personligt vin!

Vitt vin - bästa köp 17 november

1. Kumeu Mate´s Chardonnay 2015 (96034)

Kumeu River Wines Ltd, Kumeu Nya Zeeland, 369 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, fyllig. Gul, generös frukt med inslag av mogen röd frukt, en nypa honung och rejält med rostade fattoner. Lätt smörighet och blommig rondör.
Omdöme: Yvig och generös med nyanser.
Betyg: 3+

Bästa bland röda viner nyheter 17 november

2. Montessu 2015 (95157)

Agricola Punica, Isola dei Nuraghi Italien, 139 kr
Druvor: 60% carignano, 10% syrah, 10% cabernet Sauvignon, 10% cabernet franc, 10% merlot
Smak: Fyllig. Fruktig, mörk, inslag av blåbär, tydligt örtkryddig, lite lakrits och balanserade fat.
Omdöme: Bra spänst, skönt balanserat vin och ett personligt vinval med bra attityd. Trevlig!
Betyg: 4

3. Albarossa Bricco del Guazzi 2015 (90453)

Bricco dei Guazzi, Piemonte Italien, 139 kr
Druvor: Albarossa
Smak: Fyllig. Fruktig av kärniga, röda körsbär, en hint av plommon, tydligt örtig, inslag av viol. Fat, läder och örter.
Omdöme: Trevlig längd. Vin i burdus stil snarare än elegant.
Betyg: 3+

4. Côtes du Rhône Villages Vielles Vignes 2015 (90467)

Domaine Font de Courtedune, Côtes-du-Rhône-Villages Frankrike, 149 kr
Druvor: Grenache, mourvedre. syrah
Smak: Fyllig. Röd och blå frukt, tydligt örtkryddig, bittra fattoner som en knivsudd, smak av lagerblad och fat.
Omdöme: Friskfruktig och snitsig personlighet.
Betyg: 3+

5. Nuits-Saint-Georges 2012 (95153)

R. Dubois & Fils, Nuits-Saint-Georges Frankrike, 299 kr
Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Frukt och smak av mogna bär, tydligt örtig, inslag av viol och kärnor. Skogstoner.
Omdöme: Härligt, vrång och fullständigt underbar.
Betyg: 4

6. VIK Millahue Cachapoal 2011 (90233)

Viña Vik, Cachapoal Chile, 899 kr
Druvor: 97% syrah, 3% viognier
Smak: Fyllig. Parfymerad, röd frukt, smak av viol och körsbär. Tydligt örtig. Läcker med blommigt schwung. Balanserade fat.73390
Omdöme: Spänstig, fräck och läcker. Gärna spara.
Betyg: 4+

Nyhet i BS, beställningssortimentet, Barolo Collection Case

Vin i låda värd namnet från en av de mer kända, klassiska producenterna har nyligen lanserats i BS. En ovanlig låda vin, "extra ++" ser man inte så ofta på bolaget varför den kan vara en kul julklapp till dig själv eller som en barolo-magi-upptäckslåda för vinvänner och gemensam provning. På Vinbankens FB ligger en kort filmsekvens när ägare och VD Fiorenzo Dogliani visar upp sin vin-låda (ses  helst med respekt för att Vinbanken inte är skickliga filmare).

Barolo Collection Case (73390)

Beni di Batasiolo, Barolo Italien, 3 294 kr för 6 flaskor sammanlagt 4,5 liter

1. Barolo DOCG 2013
Röd färg. Doften av frukt och bär. Medel/fyllig, sammetslik frukt med kärniga drag, inslag av örter och nypon. Skönt tillgänglig smak, tanninerna (den kärva upplevelsen i munnen) smakar hyfsat mjuka utan att vinet tappar twisten i den för nebbiolo mer eller mindre tydliga smaken av "nypon och lätt torkade fruktnoter". År 2013 rankas som ett bra år för Barolo. Betyg: 4

2. Barolo DOCG Brunate 2010
Brunate är ett 3 ha stort läge i kommunen La Morra. Här tillverkar producenten cirka 13 000 fl toppbarolo. Doften är nyanserad och elegant. Stor, kärnig med drag av nypon och röd frukt. Fat, örter och kryddor är givetvis med i matchen. Smaken är fyllig, fruktigt kärnig och stram med ett karakteristisk fruktdriv av de torrare inslag som så ofta utmärker klassiga nebbioloviner. Vinet är nyanserat men i dag ungt, kaxigt och lite kärvt. Bra vin att lägga undan om ni inte serverar till mat, som till en mustig ragu.
Betyg: 4+

3. Barolo DOCG Briccolina 2010
Vinet är från kommunen Serralunga d'Alba, årgången var av det "svårare" slaget. Här är färgen den som man ofta känner igen nebbiolo i, vackert rödbrun. Doft av kakao, örter och choklad. Smaken är tät, fyllig, rejält fruktig med blåröda kännetecken, tydligt spänstig snarare än torr och med bara en knivsudd nypon i paletten. Faten smakar mer i denna Cru och det är inte konstigt då vinet mognat på nya ekfat. Sammantaget, en mer kraftfull och koncentrerad Barolo som utan tvekan är ung. Tveka inte att spara vinet men funkar givetvis att dricka nu, till mat dock!
Betyg: 3

4. Barolo DOCG Boscareto 2010
Även detta vin är från Serralunga d'Alba. Utseendet är mörkt röd, doften söt av bär och örter men en touch av läder och fat. Vinet är fylligt,  klassiskt fruktig - nebbiolo/Barolo - körsbärstoner men här kan ni lägga till en skopa mörka plommon. Inslag av örter, sötmogna moreller med ett lätt eldigt driv och smak av fat. Texturen på vinet är sammetslik, frukten koncentrerad och stramheten precis. Elegantare vin, i dagsläget "på tok för ungt". Bra potential men givetvis för att dricka nu om du dubbeldekanterar och serverar tillsammans med mat.
Betyg: 3+

5. Barolo DOCG Boscareto 2008
Röd, mörk färg med utvecklade drag, toner av brunt skiftar i färgen. Doften är koncentrerad av läder, mörka körsbär och nypon. Smaken är fyllig, koncentrerad, tät, kärnig och komplex av örter, nypon, läder, fat, rosor och kryddor. Koncentrerad, lång eftersmak. Här har ni en klassisk tolkning av Barolo i en årgång som räknas som bra. Lagringspotentialen är stor.
Betyg: 4+

6. Barolo DOCG Bussia Vigneto Bofani 2007
Färgen är röd och mörk. Doften tät, med en hint av rågummi och inslag av lakrits. Smaken är fyllig, stram och kärnig men ändå - i jämförelse - mjuk och tillgänglig! Inslag av örter, kryddor, nypon, kakao, läder och fat. Vinet har lagrats på slovensk ek, i stora ekliggare. Årgång 2007 var ett varmt år i Barolo. Vigneto Bofani är en enskild vingård i kommunen Monforte d'Alba.
Betyg: 3+

Huvudbild:
Agricola Punica på Sardinien, sommaren 2011. Bilder är tagen på egendomen Narcao som är 48 ha stor.
Till vänster, Gianni Poeta, agronomist hos Agripunica and Cantina di Santadi tillsammans med Salvatore Santus, Export & Logistics Manager of Agripunica.