Laddar annons
4 Apr, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vad är Vino de Pagos?

I Vinbankens månadsbrev har vi alltid en tävlingsfråga. Förra månaden lockade många att tävla och frågan löd; -vad är Vino de Pagos och vem var först att få beteckningen? Det korrekta svaret kan intressera andra vinentusiaster varför vi publicerar vinnarsvaret. Tack till Lars Rabell i Kalmar.

Spaniens Vino de Pagos betyder att det är frågan om ursprungsbetecknat vin från enskilda gårdar. Den tillkom år 2000 då det regionala vinrådet i Kastilien La Mancha införde den nya beteckningen.

Det började egentligen någon gång på 1960-talet när Carlos Falcó, markisen av Griñón, började plantera trots stränga förbud, druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Petit Verdot. Det sågs inte med blida ögon bland administratörena i det lokala vinrådet. Men flera producenter följde efter och började odla ”internationella!” druvsorter med goda resultat. Och det började pratas om vinerna på den internationella vinscenen.

Det var också Carlos Falcó och hans vinegendom Dominio de Valdepusa som blev först med att få beteckningen Vino de Pagos.

Dominio de Valdepusa på Wikipedia. Hemsidan för Marques de Griñon, gå hit.