Laddar annons
2 Apr, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa tipsar om Barolo

Röttorps Bästa hittar Du varje vecka en ny uppdaterad lista på 20 just nu särskilt köpvärda viner i olika vintyper och prislägen. Det spänner från vitt till rött, torrt till sött. Billigt till dyrt och från premiumboxar till lagringsviner. Denna vecka är sju viner nya på Röttorps Bästa. PS. Webbredaktören vill bara tillägga att teknikproblem gjort att "Bästalistan" hackat lite fram till nu. Från denna lördag framåt ska vi nu ligga rätt. Ber om överseende med detta. DS.

En Barolo måste inte kosta skjortan och ge taggtråd i munnen. 2006 Zecci Collezione Barolo får Du för 149 kronor och är en intressant enklare barolo med allt på rätt ställe och förhållandevis tillgänglig redan nu. En måttligt hård introduktion till detta toppdistrikt för nebbiolodruvan.

Det finns kring hundralappen några intressanta bra röda lagringsviner, som också är trevliga att dricka nu. En av mina favoriter är 2008 Jacobsdal Pinotage för 112 kronor. Jag har själva några flaskor kvar från mitten av 90-talet som nu utvecklat en lysande mognadssubtilitet. En pinotage i den lättare eleganta skolan, med idag en tuch av blåbär och skog som successivt vid lagring blir lite av ett konstverk.

På Röttorps Bästa tipsas också om ett verkligt bra vitt torrt allroundvin för smakrika rätter i 2009 Fleur du Cap Unfiltered för 109 kronor. Vinet är en utmärkt sydafrikansk blend på fyra olika franska druvor, chardonnay, sauvignon blanc, semillon och viognier i lika delar. Druvblandningar kan som i detta falla ge en ovanligt bra kombination av komplexitet, balans och lättbegriplighet.

I beställningssortimentet finns det många konkurrenskraftiga viner och det är ju numera också enkelt att beställa via internet. Det gäller bara att komma igång och vara ute i hygglig tid. En riktigt elegant halvtorr Mosel inför våren och sommaren är 2008 Erdner Treppchen Riesling Kab för 139 kronor från topproducenten Dr Loosen.

Den bästa äkta champagnen i billigare prisläge är sedan några år odlarchampagnen Michel Turgy Bl de Bl Grand Cru för 239 kronor. Finns bara i några få butiker, men är väl värd att fråga efter. Normalt skall alla butiker kunna ta hem den på två dar.

Det finns numera boxar av bättre viner på 1,5 liter, med smeknamnet pappmagnum. Röttorps Bästa tipsar nu om den just nu bästa av dem 2009 Rabl Grüner Veltliner för 149 kronor, frisk och med en liten tuch av vitpeppar som druvan skall ha. Bra matvin även till charkuterier och annan smakrik småmat. Fungerar bra till vårens byffé.

Bland söta viner av Sauternestyp har Röttorps Bästa denna vecka 2006 Ch du Juge för 75 kronor på halvflaska. Lysande sött vin från Cadillac ett bordeauxdistrikt tvärs över floden från Sauternes som gör sina viner på samma sätt och på samma huvuddruva, semillon.