Laddar annons
30 Jan, 2010
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Varför finns det ingen alkomätare i iPhone?

Att en alkomätare kan vara bra att ha "dagen efter" är det nog många fler än mig själv som håller med om. Nödvändig för vissa exempelvis sportutövare, politiskt korrekt installerad i tjänstebilen bland annat för Systembolagets personal eller för alla oss andra som vill veta hur körbar man egentligen är dagen efter middagsbjudningen. Kontrollfreak som man är...

Dricka och köra bil (fordon) är ett no, no. Bäst såklart är att avstå helt om du frågar undertecknad för varför ska man tangera gränsen för det tillåtna. Och vad säger det egentligen om det i många fall så vedertagna beteendet, -är det viktigare att prova, dricka, smutta, mingelvara med alkohol i glaset framför egen och kanske, andras säkerhet? Den stora faran med alkohol i trafiken är den hyfsat långsamma förbränningstakten och här skiljer människor sig dessutom väldigt mycket åt. Det som gäller för mig behöver inte stämma för dig och det kan dessutom variera över tid till annan.

Håkan Lundgren, Vägverkets alkohol- och drogexpert säger att förbränningstakten beror på kön, vikt, skick, alkoholvana, om du äter mat när du dricker och vilken mat du i så fall äter.
Däremot, menar han, förbränner kroppen i snitt – men även här finns förstås variationer – 0,14 till 0,16 promille per timme. Det motsvarar 1,5–2 cl starksprit. Ett litet glas vin tar 2,5 timmar på sig att förbrännas, en halv flaska 6,5 timmar. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. Grov rattfylla ligger på 1,0 och straffet är upp till två års fängelse.

Det är bara att börja räkna och man ser snabbt att dagenefterbilister lever farligt nära gränsen för det tillåtna. Lägg till att man dessutom är trött för man sover uselt med alkohol i kroppen.

I den bästa av mina världar äger alla vuxna en alkomätare. Alkomätaren underlättar i vardagen och onödigt risktagande ses som ett minne blott för man kan ju enkelt kolla sig själv....Tyvärr faller den goda gärningen redan på idéstadiet då många av de mätare som säljs idag inte fungerar som de ska då de visar osanna värden. Läs artikeln från Testfaktas stora alkomätartest i juli 2009. Varför får inte tillverkarna till det bättre?

Osökt tänker jag på hur smidigt och enkelt det skulle vara om min mobil hade en alkomätare för det skulle passa mig mycket bättre än att jag har möjlighet att lyssna på ljudbok.  Kan man beställa det, en mobil alkomätare utan extra allt,
-det är väl inte så mycket begärt eftersom jag kan kolla vad väninna som bor i San Antonio, Texas gör på Google Earth, eller?

Läs mer om alkohol och trafik på sajten Don't Drink and Drive eller på Systembolagets hemsida.
Vill du tycka till om applikationer i iPhone, gå hit, det är en diskussionstråd i Mobil Forum :-)