Laddar annons
Veckans fynd i tillfälligt sortiment - Can Xanet Vell Mari 2019
17 Feb, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans fynd i tillfälligt sortiment - Can Xanet Vell Mari 2019

Vi på Vinbanken utser en gång i veckan "Veckans fynd" i tillfälligt sortiment. Det är baserat på vår recensent Christian Stojkovics recensioner av vinerna samt dess betyg och pris. Den här veckan går utmärkelsen till ett unikt vin från Mallorca med en speciell druvblandning.

När folk pratar om spanska viner så brukar det i de flesta fall handla om Rioja, Cava, Priorat eller Ribera del Duero. Det är väldigt sällan semesterön Mallorca kommer på tal när spanska röda viner är samtalsämnet. Men ön har flera välkända producenter som producerar viner av hög klass. En av dessa är Can Xanet.

I samband med lanseringen av vinerna i tillfälligt sortiment vecka 7 testade vår recensent Christian Stojkovic i stort sett samtliga viner, och bland dessa var det just ett vin från Mallorca som stack ut.

Christian Stojkovics recension:

”Ett ungt friskt vin med körsbär, vildhallon, plommon, rökiga mineraler, blommor, och en trevlig elegant eftersmak med fin körsbärssyra och längd. Ett välgjort och intressant vin från Mallorca gjort på syrah, merlot, gorgollasa mantonegro och callet. Ett trevligt och charmigt fynd! Servera till lammracks och grillade grönsaker.”

Can Xanet är producenten och Raul Pérez startade projektet för lite mer än tio år sedan. När han märkte att han på egen hand inte kunde leva upp till sina egna högt uppsatta krav på vinproduktion så tog han hjälp sin goda vän Dominique Roujou de Bouvee. Han driver sedan tidigare vingårdar i bland annat Valencia och Priorat.

– Uppdraget han fick var enkelt, det var att göra de mest delikata och eleganta vinerna på Mallorca, berättar Leif Stålbalk som arbetar på importbolaget Principium Dryck som importerar vinet till Sverige.

"Vindarna från havet kyler druvorna"

– Vi tycker de har lyckats mer än väl. Vingården är endast två hektar stor men ligger perfekt intill havet på en bergsluttning. Vindarna från havet kyler druvorna så att de inte mognar för snabbt och vattnet från berget ser till att det hela tiden finns fukt i jorden. Det är ett perfekt mikroklimat för vinodling.

Can Xanet Vell Mari 2019 består av en intressant druvblandning på merlot, syrah och de inhemska druvorna mantonegro, gorgollassa och callet.

– Mantongero kan eventuellt vara en korsning av gíro från Sicilien och den spanska druvan beba. Gorgollassa ska i sin tur ha släktskap med monastrell. Utöver detta köper Can Xanet ekologiskt odlad callet från en närliggande vingård. Den här kombinationen blir till ett vin som andas kunskap, kvalitet och ursprung. Det är helt makalöst goda viner och i vårt fall var det kärlek vid första ögonkastet. Det är ett delikat vin med stor karaktär och komplexitet, säger Leif Stålbalk.

Begränsad upplaga

Can Xanet Vell Mari produceras i en begränsad upplaga. En del flaskor har kommit till Sverige och dessa lanseras i tillfälligt sortiment fredagen 18 februari. Druvorna är manuellt skördade och har legat i ett dygn i kylrum innan de avstjälkats. Sedan har de förts ner i ett större träfat utan att krossas. De har sedan jästs i 20 dagar och till slut lagrats på barriques, 500 liters ekfat och foudre på 2 500 liter i tolv månader. Vinet vilar sedan innan det buteljeras.

Här hittar du vinet på Systembolaget

Fler recensioner och nyheter på Systembolaget