Laddar annons
Protos Reserva 2016 – vin att lagra
20 Feb, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Protos Reserva 2016 – vin att lagra

Vill du dricka bättre och ett mer komplext vin utan att betala ett skyhögt pris - välj vin med omsorg och vänta. Som Protos Reserva av högt rankade årgången 2016.

PROTOS RESERVA 2016.
Bodegas Protos har en stor portfölj viner för många olika tillfällen. Långt ifrån alla är ämnade för lagring. När det gäller potential och utvecklingsmöjlighet är det främst Protos Reserva och Protos Gran Reserva som lockar vinälskare och samlare. Varje år släpper egendomen en handfull prestigeviner som lagrats i den anrika källaren i många år. Nu är det dags för Protos Reserva 2016.

Varför Reserva och Gran Reserva lämpar sig så väl för att spara är enkelt att svara på. Anledningen är att båda har lagringsvinets eftersökta kvaliteter. Som en tät och nyansrik smak av frukt och bär, spänstigt behaglig fruktsyra, balanserade fat samt integrerad alkohol.

____________________________________________________________________________

Tidigare artikel: Protos satte Ribera del Duero på kartan.
____________________________________________________________________________

Protos Reserva 2016 - investeringstips för vinvänner som vill dricka bra

Det finns oändligt många viner, vita eller röda och i många olika stilar, som passar in på beskrivningen lagringsduglig och utvald. Vi tänker först på alla personliga favoriter vinälskare provat hemma eller utomlands på resa. Andra tips kan komma från vänner eller plockas upp i en vinspalt. Eller att man provat ett moget vin tidigare och vet hur bra det utvecklas och hur gott det kan smaka.

På bara några år kan alla som följer Systembolagets tillfälliga sortiment enkelt samla in handfull olika årgångar av ett favoritvin. Som Protos Reserva 2016 som lanseras av Systembolaget i det tillfälliga sortimentet 25 februari.

Marilena Bonilla-technical-director-bodegas-protos-protos-reserva-1987-vinbanken

BILD: Technical Director, Mrs. Marilena Bonilla, med en flaska Reserva 1987. Marilena har arbetat hos Bodegas Protos i 20 år. De senaste 7 som Technical Director.

Årgången är viktig men betyder inte allt

Välgjorda viner är alltid intressanta och spännande smakupplevelser, oavsett årgång. Men ofrånkomligen sticker vissa år ut lite extra och då får vinerna med ens en extra dimension. För samlaren är det den förväntade upplevelsen av det mogna vinet som hägrar. Mervärdet som kan bli!

Vinälskarens smaklökar kittlas av det som komma skall. Ditt tålamod sätts på prov. Tankarna snurrar kring funderingar om hur smaken är om 4, 8, 12 eller till och med 20 år som i fallet med Protos Reserva.

Vin från mycket goda årgången 2016 i distrikt Ribera del Duero är intressanta att lagra. Vinerna har god struktur och tydligt smakfokus. Med det sagt behöver de inte sparas då alla som hellre vill dricka sitt vin nu givetvis kan göra det med lika stort nöje. Den läckert täta Protos Reserva 2016 är ett bra exempel, vinet smakar lika bra ungt som moget men på skilda sätt. Tänk bara på att anpassa maten till vinets ålder.

Bästa maten till en ung Protos Reserva, alternativt en äldre mogen årgång

En ung Protos Reserva 2016 smakar bäst till grillat eller helstekt dilamm, spädgris, nötkött, vilt med rådjur eller ren och till mogna ostar. Medan en äldre årgång som en mogen Protos Reserva passar bättre till en gryta av kalv, fläsk eller anka, kalkon eller kyckling. Bland ostarna smakar den milda osten bäst.

Finsmakaren satsar på det bästa, oavsett vinets ålder. Bjud på en Pata Negra, gärna i en kvalitet  rankad som världens bästa, som Jamon Iberico de Bellota Gran Reserva benfri.

____________________________________________________________________________

Bodegas Protos i distrikt Ribera del Duero, Spanien.

____________________________________________________________________________

Protos-Reserva-minivertikal-vinbanken

Protos Reserva – minivertikal

För att upptäcka nyansskillnaderna mellan årgångarna är en jämförande provning, vertikalprovning, perfekt. Att samla in tre olika årgångar av ett vin kräver egentligen bara en förvaringsplats, som en mörk garderob och tålamod. När provningsdagen närmar sig är ett trevligt tips att bjuda in vänner på middag med inledande vinprovning. Samtalet om vinet, årgångarna, om maten och kombinationen mellan mat och vin lär aldrig ta slut!

Protos Reserva 2016 (95234), 259 kr.

Provad 1/2-22. Lansering 25/2.
Fyllig. Mörk frukt med kärnig smak av körsbär, plommon och moreller. Inslag av mörka bär, vinbär, en knivsudd örter och tydligt kryddig med läder, kola, kaffe och fat i eftersmaken. Komplex, ung.
Omdöme: Utmärkt, kärnig, tät och nyanserad smak på ett vin med en lång förväntad livslängd.
Betyg: 4+

2016 påminner något om 2011 och se nedan vilken fenomenal smakutveckling som skett på bara några år.

5 años

Från 2016 är etiketten på flaskan ny med tillägget, 5 años . Protos Reserva lagras 18 månader på fat och 42 månader i flaska, totalt 5 år. Det är långt över den i Ribera del Duero lagstadgade lagringstiden 3 år.

Protos Reserva 2015 (71142), 288 kr

Provad 20/1-21. Säljs via beställningssortimentet i låda om 6 fl.
Fyllig. En touch av mandel, smak av kakao, kanel och mörk frukt. Balanserade fat, en hint av fikon ger smaken en lätt sötma bakom den mörka frukten.
Omdöme: Trevlig, nyanserad med ett lätt touch av julkryddor.
Smaken är mer lättdrucken, rund och något utvecklad.
Betyg: 4

Protos Reserva 2014 (privat samling)

Provad 1/2-22.
Fyllig. Mörka bär och röd frukt, kärnig och tajt, mycket koncentrerad, inslag av blyerts, tobak, fat och cederträ. Kryddiga noter, med hintar av choklad och kakao. Kraftfull koncentration i en elegantare tappning.
Omdöme: Kraftfull, tät, koncentrerad. Smaken är fortfarande ungdomligt stram. Förnimmer en viss mognad med lätt söta, röda fruktnoter i kulissen. För den som vill, fortsatt bra vin att spara en 3-4 år. Högt rankad årgång.
Betyg: 4

Protos Reserva 2011 (privat samling)

Fyllig, sammetslen smak av röda och blå frukter, lätt sötma av mörkröda bär, inslag av tobak, läder och kakao med mjuka hörn av mognad, fat och tydligt örtkryddig. Lång, nyanserad och utvecklad.
Omdöme: Läcker, med mognad och precision i riktning elegans. Är inte förvånad, men glatt överraskad över hur bra vinet utvecklats. Fantastiskt god och helt perfekt, nu!
Betyg: 5

Historisk tillbakablick: sommelierens provningsnotering av årgång 2011

Provad 15/8 2016.
Fyllig, spänstig struktur med ungdomligt kärva, fruktiga tanniner inbäddade i en spännande mix nyanser av bland annat kryddor, lakrits, fat. Komplext vin.
Betyg: 4

____________________________________________________________________________

protos-reserva-2016-vinbanken-vingard i ribera del duero

FAKTA om Protos Reserva

Druva: tempranillo (Tinta del País)
Vinstockarna är gamla, många över 50 år. Lagringen sker på franska och amerikanska ekfat i 18 månader. Varav 50% är nya franska fat, 30% ett år gamla franska fat, 20% två år gamla amerikanska fat. Därefter 42 månader i flaska, totalt 5 år. Egen jäst.

Protos Reserva är ett klassiskt vin. På den nya etiketten står 5 años . För att uppmärksamma att Protos lagrar sin Reserva 2 år utöver än den i distriktet lagstadgade lagringstiden 3 år. Protos Reserva är lagrad 5 år.

Årligen produceras ungefär 400 000 flaskor Reserva. Av årgång 2016 kommer 12 000 flaskor till Sverige.

Protos Reserva 2016 lanseras 25 februari 2022 på Systembolaget

____________________________________________________________________________

Lagra vin på rätt sätt

Protos Reserva 2016 kan utan problem lagras 15-20 år i hemmiljö, om förutsättningarna är de rätta.

Mörkt

Det ska vara mörkt. Ljus och framförallt solljusets ultravioletta strålar påskyndar viners mognadsutveckling. Vinet oxiderar och åldras snabbt.

Temperatur

Mellan 8-12 grader är bra. Vin tål dock både långsamma temperaturförändringar och gradskillnader som spänner mellan 5 upp till 20 grader C. Vinserveringsskåp håller ofta 12 grader. Medan vinlagringsskåp vanligtvis går att ställa in.

Luftfuktighet

Cirka 70 procents luftfuktighet är rekommendationen. Det för att korken inte ska torka, vilket över tid leder till att den krymper. När luft kommer in i flaskan börjar vinet oxidera, så småningom är det förstört. Vinflaskor lagras horisontellt för att korken ska vara fuktig.

Vibrationsfritt

Lagra vinflaskor på en lugn plats. Vibrationer kan göra att flaskorna skakar ur plats, och krossas mot golvet. Vinet mognar även snabbare än vad det hade gjort om det fått ligga stilla, som i ett vinlagringskåp.

Säkerhet

Är din vinsamling stor eller till och med större, har den ett värde. Oaktat ett stort anskaffningsvärde täcker ingen försäkringar den tid du investerat för att vinerna ska uppnå mognad. Se till säkerheten, minimera riskerna.
____________________________________________________________________________

Bodegas Protos i Ribera del Duero, Spanien

____________________________________________________________________________
Artikeln är ett samarbete.
Elke Jung står för provningsanteckningarna.
____________________________________________________________________________