Laddar annons
22 Dec, 2011

Veckans - rucola på många sätt till ett glas vitt vin

Rucola är en kryddig sallad som växer vilt i Italien, liknande ett frodigt ogräs. Den finns faktiskt vilt även i Sverige och är helt enkelt två senapssorter, sandsenap (Diplotaxis tenuifolia) och mursenap (Diplotaxis muralis). Den odlade varianten heter senapskål (Ruca sativa). Rucola är de mest användbara blad man kan tänka sig. Prova våra lite matiga sallader som passar fint på en buffé. Återigen får vi ta del av Barbro Guacceros härliga mat- och vintips. Jag har lagt till tre av mina egna bästa vinval, just nu, för ökad valmöjlighet.

Rucola med rostade pinjenötter
Blanda rucola och klyftor av söta körsbärstomater, ringla över lite fin olio extra vergine di oliva, hyvla över lite parmesanost och strö över lite lätt rostade pinjenötter.
Beräkna 4 körsbärstomater, en rejäl näve rukolasallad och 1 msk pinjenötter per person.

Rucola med bresaola och körsbärstomater
Lägg tunna skivor av bresaola på en bädd av rucola och klyftor av körsbärstomater, pressa lite citron över bresaolan och ringla olio extra vergine di oliva över alltihop. Avsluta med hyvlade spån av parmesanost.
Beräkna 3 skivor bresaola, 4 körsbärstomater och en rejäl näve rukolasallad per person.

Nyfikeninfo
Sandsenap
Mursenap
Senapskål

Barbros vintips
Vitt vin passar fint, till exempel
Verdicchio dei Castelli di Jesi 2010 (22424) från producenten Moncaro i region Marche. Vinet finns även i 3L box.

Elkes vintips
Mâcon-Villages Chardonnay 2010(95713), Frankrike, 69 kronor. Lans. 14 november.
Trevlig i stil, massor av smak. Något tung m det är stilgenre.
Provad: 2011-08-29

Prins Oliver Sauvignon Blanc 2009 (92035), Frankrike, 77 kronor
Vardagsvin. Härlig koncentration gör vinet till klockrent köp. Fynd.
OBS. I skrivande stund finns det många flaskor kvar i butik men detta är också ett vin som köpts in i begränsat antal. Kolla med din butik först.
Provad: 2011-04-21

Winkl Sauvignon 2010 (2799), Nya Zeeland, 139 kronor
Bättre vin. Ren, fräsch och välgjord. Lika gärna till mat som utan.
Provad: 2011-03-24

Vill du läsa mer om Barbro Guaccero, gå till hennes hemsida.