Laddar annons
8 Apr, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans tips - Malbecdruvan lyfter biffen

Malbecdruvan förknippas med Argentina där den idag anses vara landets ”egna” druvsort. Ursprunget kopplas dock till Frankrike och i departementet Gironde, där ni hittar Bordeaux, har den även kallats för cot. Läser man på om sorten ser man en beskrivning som att malbec skulle vara som en förtunnad variant av merlot. Med en vag fruktkoppling till svarta vinbär, mjuk kropp och låg syra. Alla ledtråder till en druvsort som mognar tidigt med andra ord.

Malbec odlas inte i någon större utsträckning i Médoc för tillfället, aningen något mer i Bourg och Blaye i så fall. Kännare på plats rynkar på näsan men om de skulle kolla upp grannens Cahorsviner närmare, höghöjdsodlad argentinsk malbec, Chiles strukturerade malbecviner eller en italienodlad malbec från Veneto alternativt Friuli ändrade de garanterat åsikt.

Personligen hittar och letar jag alltid efter ledtrådar i doft och smak av blyerts, bläcksvart frukt och örtiga, ibland gräsgröna noter. Hur koncentrerat vinet är en fråga om kvalitet snarare än växtplats. I dagsläget kan jag tycka att de mest uttalade malbecledtrådarna finns i vinerna med Argentinsk ursprung. Maten till är smakrik, kött som grillats eller med smakrika tillbehör. Om eldigt het smak bör vinet gå mer åt den mjuka stilen framför att ha ett överskott av tanniner (i kombination med hetta förstärker tanniner upplevelsen av hetta).

En titt i Vinbankens databas under de samlade provningsanteckningarna för malbec ger en indikation av att vinerna, som finns på Systembolaget, är i en nedåtgående spiral vad gäller kvalitet och antal lanseringar. Många av de senaste nytillskotten har smakat syltigt utan att ha vare sig struktur eller form eller för den delen visa på druvtypicitet.

Reserve du Vieux Noir Malbec 2008 (2212), Cahors-Frankrike, 80 kronor
Blåröd, tät färg. Doft av sötlakrits. Medelfyllig mörk frukt med inslag av lakrits, viol och örter.
Betyg: 3+
Provad: 2010-02-11

Bodega Lurton Malbec Reserva 2007 (6051), Mendoza-Argentina, 86 kronor
Medelfyllig. Mörk frukt, blyertsliknande täthet. Fat. Vardagsvin. Tät och kompakt men utan extra finlirsfiness. Helt okej.
Betyg: 3
Provad: 2008-08-14

Värstingmalbec
Catena Nico by Luca 2005 (CN2301), Mendoza-Argentina, 595 kronor
Beställs gm privatimport från importör Vinunic. Läs mer om vinet här.