Laddar annons
25 Oct, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans tips - mer av rosé

Det är rosé jag vill ha i mitt glas bara för att det är höstgrått utomhus. Helst och utan att hymla väljer jag Cristal Rosé. Näst bäst och från samma hus, Louis Roederer Brut Rosé 2007 (96017) som är sådär ovanligt tillgänglig och öppen att dricka nu. Men, det finns ett aber och det är att det man önskar inte nödvändigtvis sammanfaller med möjlighet. Så jag byter bubblorna till stilla vin och väljer en betydligt lägre prisnivå. Inte fel det heller och det är som mumsfillibabba för plånboken.

Till många skaldjursrätter passar rosévin perfekt. Men läs vinets smakbeskrivning. Om det inte är så att du har ostron naturell på din tallrik (bäst med vitt vin och gärna muscadet) kan en liten, lätt sötma som kommer av mogen frukt eller bär smaka förföriskt gott. Många roséviner har just den "söta" bärtouchen. Prova ett sådant vin i kombination med asiatiska milda maträtter eller till det lätta medelhavskökets atlernativt till lagade skaldjur, gärna hummer eller krabba.

Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon 2011 (3181), André Lurton, Frankrike, 89 kr
Torr, medelfyllig. Röda bär, mogna körsbär, lätt mandelton. Bitter touch i eftersmaken.
Bättre vin. Bärig, rent smakrik. Trevlig.
Betyg: 3+
Provad: 2012-08-30

Les Lauzeraies Tavel 2011 (2724), Les Vignerons de Tavel, Frankrike, 95 kronor
Torr, medelfyllig. Röd frukt, äpplen. Inslag av örter och röda bär. Bättre vin. Örtig, sydfransk rosé när som bäst.
Betyg: 4
Provad: 2011-02-10