Sommelier Robert Andersson tävlar i NM i Helsingfors
På lördag tävlar Robert Andersson om titeln nordisk mästare i sommeleri. Att vara utbildad sommelier är drömmen för många som arbetar i matsalen på restaurang. Lika mycket som kunskapen om dryck tillför yrkesutövaren bredare arbetsuppgifter är den proffsiga vägledningen i valet av dryck till rätten man väljer ur menyn något som skattas högt av restaurangens gäster. Vinbanken har ställt tre frågor till Robert Andersson, sommelier på Mash i Köpenhamn och som imorgon tävlar för Sverige i NM i sommeleri i Helsingfors. På bild, Robert Andersson efter vinsten i SM i sommeleri i september.
Att få proffsig vägledning utan att man som gäst känner sig förpassad till garderoben är en allt viktigare anledning till varför man väljer att gå till den ena eller andra krogen. Restauranger med fantastisk mat och topp-vinlistor finns det många av men personer som roddar månader i förväg med inköpsbeställningar av udda eller speciella viner, gör måltidsplanering med köket och som sedan välkomnar oss på ett personligt sätt är ett proffs som jag gärna vill se fler av. Precis som många kockar är sommelieren ofta en nörd som drivs av ett lika stort personligt engagemang som yrkesmässig ambition. Vinbanken håller tummarna för Robert Andersson när han, tillsammans med kollegan Fredrik Hierner, representerar Sverige i titeln nordisk mästare i sommeleri i Helsingfors på lördag den 27 oktober.
Hur har du tränat
Framförallt har jag tragglat teori. När tävlingarna är tätt inpå varandra kan det vara en positiv sak att gå in i tävlandet så att säga. Samtidigt har jag precis börjat på nytt jobb, Mash i Köpenhamn, och flyttat till en ny stad så det har varit svårt att enbart ha fokus på Nordiska Mästerskapen för sommelierer. Annars har jag varit hemma i Växjö och kört en träning med Pm & Vänner och det är jag mycket tacksam för. Sen har det blivit någon gång med Arvid Rosengren och Fredrik Hierner här i Köpenhamn. Så, sammantaget känns det ganska bra!
Vad har du haft i ditt glas
Efter tävlingen blev det en del champagne, givetvis! Men jag jobbar ju på ett american steak house så det har även blivit ganska mycket från "over there". Självklart små skvättar av Bourgogne och Bordeaux också, viner som jag inte kan vara utan. Senast en förträfflig Château Haut-Bailly – 95.
Vilka kommenterar har du fått från gästerna på din arbetsplats efter din vinst
Det har varit många lyckönskningar från arbetskamrater och kollegor. Mycket och roligt och i viss mån förvånande för mig är att vi har svenska gäster som kommer till Mash och frågar efter ”den svenska mästaren”. Det är verkligen jätte kul!
Läs mer om sommelierernas tävling, direkt på föreningens hemsida, Sommelier föreningen.