Laddar annons
9 Oct, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans tips - specialiserad österrikisk nätvinbutik

Det mesta går att handla på nätet. Oavsett om det är böcker, elektronik, kläder, mat eller vin. Framförallt det senare. Många av de annars svårfunna vinerna av udda sort, välrennomerad producent eller med ursprung från platser långt från Autobahnschardonnay och zinfandelvin finns tillgängliga bara några tangentklick bort. Som vinentusiast är nätets möjligheter obegränsade förutsatt att det finns en företagare som gör detta möjligt. En av alla dessa vinbutiker på nätet är Handlavin.se, som drivs av Peder Molin. Hans nätbutik har specialiserat sig på vin från Österrike.

Peder Molin startade sitt företag 2009 och valde redan från början ut vinerna från Österrike som sin specialisering. Molin berättar att det var när han 2005 provade en österrikisk merlot som han "fastnade" och att det tillfället gav insikt om att det fanns andra spännande viner, och röda, från det som han trott vara ett vitvinsproducerande land.

- En kollega som jag driver ett annat företag med kommer från Österrike och det var också en bidragande anledning till varför Handlavin nischat sig med vin från Österrike, säger Peder Molin.

Handlavins sortimentet består 50/50 av rött respektive vitt vin. Bland vinerna finns också ett antal roséer, hur många beror på säsong som att sekt, mousserande, och Eiswein är givna listningar. Butiken har runt 60 olika viner, ibland fler ibland färre. Leveranserna skickas med post eller körs ut av Molin själv. Många kunder väljer också att hämta vinerna från lagret i Hjorthagen. Finns andra än vinälskare som har lika mycket att tala om?

Man kan säga att vi verkar i Stockholm berättar Peder Molin och fortsätter,

- Vi har många trogna kunder och de älskar verkligen de österrikiska vinerna. Många har upptäckt vinlandet på en semesterresa eller har de en personlig koppling till landet. Jag skulle vilja påstå att merparten av dem som handlar hos oss har någon form av anknytning.

I jämförelse av Österrikevin representerat i Systembolagsbutiken har Handlavin ett bredare utbud. Bland nätbutikens mest populära viner finns röda av zweigelt och blaufränkischdruvor. Båda är sorter som har det svårt på Systembolaget. Han säger också att han valt att inte ha vinerna i beställningssortimentet då det har medfört stora merkostnader i form av administration vilka han tycker är "onödiga" och som han anser hellre borde komma kunderna till godo i form av rimliga priser. Han menar också att han för sina viners del saknade presentationen i form av en produktbeskrivning under den tid då han hade vinerna i Systembolagets beställningssortiment.

Som svar på frågan om framtiden, säger Peder Molin,

- Mitt mål är att vara en liten vinhandlare som kan fortsätta erbjuda viner från vingårdar som erbjuder kvalitet framför kvantitet. Många viner som säljs i Sverige är från de stora producenter vilka måste köpa in stora kvantiteter druvor då deras egna odlingsarealer inte räcker till i Systembolagets storskaliga inköpsprocess. Handlavin ska vara den lilla vinhandlaren, med vin från bonden som man kan möta på sin resa i Europa. Vinkonsumenten ska vet från vilken vingård vinet är ifrån och han eller hon har kanske besökt producenten och sett platsen. Butiken behöver växa, men den skall aldrig bli för stor eller tappa sina grundideal.

På en nyligen arrangerad sortimentsprovning hos Handlavin hittade jag många bra viner,  veckans tips visar några av mina Handlavin-favoriter.

Vita viner
Stagård Urban Grüner, 109 kronor
Ljusgul färg med ren doft av päron. Smaken är torr, medelfyllig av grön frukt, lime, med inslag av kryddor. Lång eftersmak. Desvärre är vinet slutsålt redan men producenten gör även ett rieslingvin, Urban Riesling, som är dito trevlig med en druvtypisk smak av grönt äpple och grape.

Herrenhof Weiss 2010, Gottfried Lamprecht. Pris 209 kr/fl.
Druvor: Weiss- och grauburgunder, sauvignon blanc.
Färgen är ljusgul, doften stor, rökig och fatad. Smaken är fyllig, mogen med inlag av gul exotisk frukt, persika, lätt örtig och tydligt mineralig. en lätt fetma ger rondör och kraft i eftersmaken. Välbalanserad.
Omdöme: stor och läcker
Går ni in på producentens hemsida ser ni kanske som med mina ögon att vinmakare ska göra vin och inte hemsidor...men, jag gillar Lamprecht ändå!
Jag kan även rekommendera er att följa Gottfried Lamprecht på twitter @herrenof om ni vill få en inblick i den lilla vinbondens vardag.

För prislistan, HandlaVin.

Rött vin
Gaudium Zweigelt Limited 2010, 97 kr
Blåröd färg.Kärnigt, bärfrisk doft. Smaken är medelfyllig, känigt bärig, inslag a v röd frukt, en lätt lakritston med tydligt kryddig smak. Tanninerna känns men dominerar inte. Skönt vin till mat och härligt frisk eftersmak.

Vill du veta vad vad som gäller när du handlar över internet, läs denna skrift av Tullverket, Posten och Konsument Europa.