Tummen ner för söta Château Fayau 2005
På Vin- och Sprithistoriska muséet guidar jag både nu och då och ibland är visningarna sammankopplade med en provning. Senaste tillfället var med en företagsgrupp en fredagkväll helt nyligen, därtill var de branschfolk och redan väl pålästa om mat och dryck. Temat för provningen var kombinationer. Här tänjs på vedertagna gränser och vi utmanar smaklökarna. I kombinationsprovningen hör lakritsbåtar och salta chips till de stående inslagen. Sötlakrits passar till en mustig shiraz från Australien och de rostade, salta chipsen är utmärkta i kombination, för att inte säga läckra, till ett sött vin med botrytiskaraktär (när det smakar som nektar av gul frukt som persika, av saffran och sött som honung). Det är om det söta vinet jag vill berätta. Kvällens flopp.
château Fayau är det söta, vita vin jag vill tycka till om och verkligen varna er för!
4172 Château Fayau 2005, Cadillac-Frankrike, 82 kr för 375 ml.Om distriktet:
Cadillac med sin jordmån som består av kalk och grus ligger precis norr om Loupiac, som är ett annat distrikt som gör söta vitviner liknande dem från Sauternes. Fusksauternes, wanna-be eller look a like Sauternes, namnen är många. De båda under"lägena" är klassade som billiga vinområden vilket förvisso är bra för konsumenten såtillvida att priset hålls nere, men kanske även "dåligt" då kvalitetshöjning och allmänna förbättringar knappast heller är lönsamt för distriktets producenter....På ett sätt är situationen som en återvändsgränd.
Nordväst om Sauternes ligger appellationerna Barsac och Cérons. Även de gör söta viner och möjligen är dessa distrikts status något högre än den som gäller för Loupiac och Cadillac.
Sauternes ligger ytterligare söder om Loupiac och Cadillac i kilen där floden Garonne delar upp sig i två riktningar och där den nya bifloden heter Ciron. Alla tre distrikt räknas in i stor-området Graves. Sauternesvinets storhet är botrytis! Närheten till floden/floderna är avgörande för att få till den goda mögelsvampen, botrytis cinerea, samt att det är ordentlig och återkommande rotation på luften då mögelsporerna hellre vill bli till gråröta (dåligt) än ädel.
Ädelrötan utvecklas under höstens tidiga morgontimmar när dimman ligger tjock i vingården, varpå rötprocessen startar. Framåt sen förmiddag/lunchtid lättar dimman med hjälp av luftströmmar och sol varpå vingården torkar upp, rötprocessen avstannar (det är inte fallet när gråröta bildas som då kör på i detta läge). Proceduren upprepas under flera veckor. De ädla druvorna är skrumpna, fula och mörka i färgen. Man kan faktiskt äta dem och de smakar mycket sött. UTseendet kommer av att vätska dunstat och då det trots allt är ca 85 procent vatten i en druva så den kan tappa stor volym. Kvar blir smakämnen, socker, skal, kärnor. Självklart är koncentrationen stor och sötman som räcker långt mer än till alkoholjäsningen gör det ädelrötade vinet sött.
Arbetsinsatsen är enorm och förutom att det är svårt och krävande arbete i vinkällaren är skörden möjligen det som tar mest tid i anspråk. Varje druva plockas, väljs ut nogrannt, andra lämnas kvar i vingården för att få chans till en optimal botrytisnivå. Vingården skördas alltså flera gånger om och allt är för hand, såklart. Vinernas priser är därmed höga.
Tillbaka till Château Fayau. Hur det kan komma sig att fem flaskor av sex öppnade var dåliga, korkdefekt i mer eller mindre kännbar status, är minst sagt förvånande. Det är framförallt inte okej!
Välj bort vinet fram till dess att Systembolaget alternativt importör och producent fått ordning på kvaliteten.
Välj iställe (båda flaskorna 375 ml):
4131 Le Dauphine de Guiraud 2005, Sauternes, 159 kr. Betyg: 4
3690 Castelnau de Suduiraut 2005, Sauternes, 159 kr. Betyg: 4+
De andra söta vinerna från Sauternes, Cadillac, Graves Supérieures på Systembolaget är botten och inte några jag rekommenderar idag. (alla provade 20090907).
Välj i det fall priset är den springande punkten,
2741 Nederburg Noble Late Harvest 2008, Sydafrika, 69 kr. Betyg: 4
Okej, i den senare finns inte den ljuvliga och uttalade botrytistonen som för mig är honung. Här är det mer av aprikos och persika, men det är ett bra köp och vinernas användningsområde tangerar varandra.