Laddar annons
6 Sep, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans tips - vin från näthandel

Vilka vinerna är som säljer bäst hos näthandlarna har jag inte svar på. Italiensk och spanskt säger någon, en annan lägger till att det är vin från Frankrike. Det verkar således som om europeiskt vin är bland de mest populära valen när svenskarna köper vin över nätet. En av handlarna, The Wine Company, lyfter för tillfället fram "Medelhavsvin" och jag har provat några av dem.

Nummer inom parentes är företagets, The Wine Companys, artikelnummer. Passar till är hämtade från handlarens hemsida och jag har ingen anledning att tycka annat, rekommendationerna är helt okej. Men tänk som ni alltid gör när ni läser här på Vinbanken, på en näthandlares sida eller på importörs alternativt Systembolagets hemsida - mat och vin i kombination är inte en vetenskaplig sanning! Se rekommendationerna som tips på val och en vägvisning vidare till egen inspiration.

Vita viner
Prosecco Tenuta Ca Bolani (155 159), Italien, 95 kronor
Smaken är lite lätt söt som Prosecco ofta är. Moussen är lätt, trevlig om än att bubblorna är stora. Frukten går mot det exotiska, som persika och mogna päron. Okomplicerad och inget fel om än inte av bästa snitt.
Passar till: Tomat och mozzarellasallad med olivolja och basilika
Betyg: 3-

Gavi del Cummune di Gavi DOCG 2011 (129 882), La Scolca, Italien, 98 kronor
Smaken är torr, lätt till medelfyllig och frisk av äpplen och citrus. Trevlig eftersmak, ren och frisk med en lätt örtig avslutning. Toppen och mycket trevligt vin av cortese (druva) och från ursprung Gavi.
Passar till: Pasta vongole
Betyg: 4+

Barone della Piana Vermentino di Sardegna DOC 2011 (137 950), Sella & Mosca, Italien, 109 kronor
Jag gillar vin av vermentinodruvan och helst när från Sardinien. Här är smaken torr, frisk, grönfruktig och örtig med en lätt fetma som kommer av en fin mandelton vilket ger vinet dess tydliga karaktär. Inte den bästa vermentinon jag provat, håll utkik efter ursprung Gallura, men absolut bra och rekommenderad. Passar för övrigt lika bra till kallskuret som olika korvar eller skinka eller varför inte till ost som peccorino.
Passar till: Grillade havskräftor, paella
Betyg: 4

Röda viner
Baroncello Valpolicella DOC 2010 (561 316), Sartori, Italien, 89 kronor
Kärnig körsbärfrukt, lätt ton av apelsin, inslag av läder. Kryddig. Snäll och mjuk. Att ursprunget är Valpolicella kan man inte missta sig på och vinet passerar som godkänd. Inte mer. Matförslag är inte så tokigt då man utan problem kan servera vinet svalt. Kyla är ingen nackdel m a o.
Passar till: Pata negraskinka med honungsmelon
Betyg: 3-

Terroir Saint Chinian 2009 (891 595), Gerard Bertrand, Frankrike, 125 kronor
Mjukt, mörkfruktig smak med inslag av björnbär, mörk choklad, kryddor plus mineral. Snälla tanniner och fat, mukt saftig. Smakar mycket! Härligt vin, personligt och med ursprungskaraktär. Jag serverade ett glas till en fiskrätt och det fungerade utmärkt, läs mer och varför det fungerade så bra på FolkVinsbloggen.
Passar till: Lammfärsbiffar med fetaost
Betyg: 4+

Mer om vin hos näthandlare
Om prisnivån på de storsäljande vinerna tiger näthandlarna. Möjligen är det inte heller lätt att besvara då flera av handlarna är specialiserade på vin från vissa ursprungsländer eller att de nischat in sig på en viss kundgrupp alternativt vin i en viss prisklass. Är frågan affärskritisk? Näthandlarna konkurrerar verkligen med "alla" men gemensamt som enad grupp mot Systembolaget. Och trumfen som de har på hand är samtidigt lekens svarte petter då många av deras viner sällan finns på bolaget. Konsumenterna känner inte nät-vinerna så väl och de kan inte fråga bolagets kundtjänst om råd eller läsa ett antal svenska recensioner.

Undersökningar genom åren lyfter hela tiden fram hur viktigt en konsument tycker att det är med en second opinion. Om vinet verkligen smakar bra är juste att få bekräftat. Men minst lika viktigt som bolagets info-tjänst eller vinskribentens recension är tips från vänner och bekanta. Intressant.

Vinerna i denna text är från
The Wine Company