Det här vinet kom som en nyhet den första juli i år. Nu har några månader förflutit och vinet har stabiliserats, landat i sig själv, för att använda terminologi från yogan. I mitt provningsarbete är det av stor vikt att få information om ett vin precis är tappat på butelj. Om det visar sig att det är nybuteljerat brukar de flesta av dem, oavsett kvalitet, inte vara i något vidare bra skick. Nu har veckans röda vintips landat!
Vilken ingångskvaliteten är spelar ingen roll, vin oavsett kvalitet, beter sig lika när det tappas på butelj. De högkvalitativa vinerna brukar i de flesta fall, men inte alltid, få ligga till sig hos producenten innan han eller hon släpper vinet till försäljning. Men det finns alla möjliga andra förklaringar varför man snabbt ska få ut vinet. Som att tid är pengar, lagerkostnader är höga (tack Rioja att ni håller stilen) eller att det finns deadlines att hålla, som Systembolagets offertprovningar, journalistprovningar och lanseringsdatum.
Crozes-Hermitage 2009 (2815), Cave de Tain, Frankrike, 99 kronor
Druva: Syrah.
Medelfyllig. Kryddig mörk frukt och örter med smak av lagerblad och björnbär. Balanserade fat och mjuka tanniner. Rund eftersmak.
Omdöme: Bättre vin som är förvånande mustigt sett utifrån sitt ursprung. Mjuk.
Betyg: 3+
Passar som handen i handsken till höstens gryträtter, med rotfrukter.
Cave de Tain är ett kooperativ som startades 1933 av 100 landägare. Idag har kooperativet 370 medlemmar som tillsammans äger 1 140 ha mark. Det utgör 50 procent av hela norra Rhone. Crozes-Hermitage ligger på den högra sidan floden Rhône, nedanför berget Hermitage.
Från importören Tryffelsvinet kommer tipset att vinet ska serveras vid 18-20 grader (yupp-håller med) och luftas en halvtimme innan servering. Här kan ett förtydligande vara på plats, -det räcker inte med att öppna flaskan!
En sådan manöver spelar ingen som helst roll mer än att man kan kolla att vinet är korrekt. Ska man lufta ett vin bör det dekanteras.