Laddar annons
3 Jan, 2013

Veckans tips, vitt Rhônevin

Som vinvänner väl vet går fokus från en det ena som område, druva eller producent, över till en helt annan stil eller typ allteftersom år går. Det föränderliga är en del av tjusningen i vinintresset menar jag och just dessa tillfällen av odelad uppmärksamhet är en chans att lära mer och fördjupa egen kunskap. Här har ett vitt  vin från södra Rhônedalen hamnat i fokus.

Côtes-du-Rhône blanc 2011 (8303801), Château Mont-Redon, Rhône, Frankrike, 105 kronor. Beställningssortimentet,
Druvor: Grenache blanc 65 %, roussanne 15 %, bourboulenc 20 %
Smak: Torr, medelfyllig, gulfruktig äppel, päron och plommonsmak med inslag av örter. Bra syra.
Passar till: Fiskrätter, krispiga sallader, kyckling och kalvrätter.
Betyg: 4+

Producenten Château Mont-Redon, berättar:
Druvorna plockas för hand och pressas omedelbart. Vinmusten renas, klaras vid låg temperatur (10-12oC) innan jäsningen, som sker vid 17-18oC under tre veckor. Vinet får sedan utvecklas tillsammans med sitt sediment under 2-3 månader innan det tappas på flaska. Det har ingen kontakt med ek.