Goda tips är alltid välkomna och även om ett vin kan smaka sådär alldeles underbart bra på egen hand är kombinationen mat och vin oslagbar. Veckans tips tar stöd i alla goda skaldjur som har högsäsong på hösten. Fest eller uppgraderad budget, välj själv.
Semillondruvan kommer alltmer i ropet. Som bäst är den kanske kombination med den grönfriska, krispiga sauvignon blanc druvan. Vinerna nedan är inte identiska i den procentuella druvsammansättningen men intressant är jämförelsen klassiskt snitt av vit Bordeaux till utmanare från nya världen.
Sandalford Estate Reserve Sauvignon Blanc Semillon 2009 (94393), Australien, 119 kronor
Torr, frisk och medelfyllig smak av lime, gul citrus, krusbär och äpple. Inslag av mineral. Frisk, görnfruktig eftersmak.
Betyg: 3+
Provad: 2010-07-05
Château Bonnet 2009 (4151), Frankrike, 99 kronor
Torr, medelfyllig. Citrus med liten mineralton. Bättre vin. Bra, innehållsrik och nyanserad vit basbordeaux. Användbar.
Betyg: 4
Provad: 2010-05-20