Laddar annons
13 Nov, 2008
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans vintips är rött, v. 46

Röda viner med höga halter av färg är de som innehåller mest antioxidanter.

Ett moget rött vin är därför sämre ur den hälsoaspekten, å andra sidan dricker man förmodligen mindre av ett moget vin då det med stor sannolikhet är mer komplext och smakar mer. Det tar helt enkelt längre tid att dricka. Om vin är nyttigt och bra för hälsan handlar i stor utsträckning om mängden som konsumeras.

96585 Ceperos Monastrell 2006, Spanien, 79 kr. Balanserat vin med rejäl, mörk frukt, inslag av örter, kryddor och kärva tanniner. Kräver sällskap av mat, gärna en välstekt köttbit. Betyg: 4

96382 Château de la Negly La Falaise 2006, Frankrike, 219 kr. Sydfransos med lyxkänningar. Otroligt säkert vinval genom åren, alltid med samma höga svansföring. Rik och mustig smak, inslag av blåbär, svarta vinbär, fat och örter. komplex men ännu ung och oborstad. Bra längd. Kvalitetsvin.    Betyg: 4+

Hur mycket eller lite man bör dricka för att må som bäst är individuellt och det behöver man knappast få bekräftat av en forskarrapport. Att blåbär annars är oslagbart bäst vad det gäller antioxidanter är kanske inte lika känt men som sagt, blåbär är inte vindruvor.