Laddar annons
14 Nov, 2010
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Australiensiska Yalumba på Stockholmsbesök


Och vilka viner! Som Yalumba FDR 1A Cabernet Sauvignon & Shiraz  från 1974 och där FDR står för fine, dry, red.  Vilket undertecknad helt håller med om. Wow! Övriga viner på provning var ett antal rieslings samt och såklart, The Signature vertikal 2006 till 1991. Guidade gjorde Louisa Rose, Yalumbas vinmakare.

Louisa Rose har arbetat 18 år på Yalumba och hon berättar att hon tillhör gruppen nyanställda. Arbetar man på Yalumba gör man det länge, så är det bara. Yalumba leds och ägs idag av, Robert Hill-Smith, femte generationen efter Samuel Smith som 1849 emigrerade till Australien med hustru och fyra barn. Han var en av guldletarna och också en av dem som kom tillbaka till sin familj med så pass mycket att de köpte mer mark, två hästar och redskap. Och på den vägen är det…..skulle man kunna säga om man tar den romantiska versionen. Bakom framgång ligger såklart engagemang och hårt arbete. Passion är en annan ingrediens. Idag är Yalumba en stor koncern där vinföretaget ingår tillsammans med ett tunnbinderi, ett bryggeri och ett vinhandelsföretag. Robert Hill-Smith är förutom företagsledare involverad i vinframställningen och står bakom vingårdsvinerna Pewsey Vale och Heggies.

Louisa Rose berättar att eken till faten kommer från Frankrike, USA och Ungern. Den lagras i ursprungsländerna i minst två år innan den förs till Australien där den får ligga utomhus i minst två år till. Som mest upp till åtta år för de bästa vinerna, som Ocatvius.

Oxford Landing Chardonnay 2010 (16435), 79 kronor
Ljusgul. Frisk fruktig med inslag av fat. Juste vardasgvin, okomplicerad med viss finess.
Betyg: 3

Y Series Riesling 2009 (16017), 89 kronor
Ljusgul. Fruktig, lime, citrus och aningen petroleum. Torr, frisk medelfyllig smka med liten fetma, tropisk gul fruktsmak, äpplen, grape, lime och en lätt petroleumton. Trevlig.
Betyg: 3

Pewsey Vale Eden Valley Riesling 2010 (94688), 119 kronor
Ljusgul. Lite blommig, lätt mineralton. Torr, medelfyllig, frisk smak av äpple, lite citrus, örter och mineral. Eftersmaken är lång och den är samtidigt fet.

Pewsey Vale The Contours Riesling 2005
Gul. Stor doft och tydligt rökig. Torr, medelfyllig smak av grapeäpple, mineral och citrus. Lång eftersmak. Ren.
Betyg: 3+

Pewsey Vale The Contours Riesling 2004 (94688), 159 kronor. Lans 1/12, 600 flaskor.
Gul Stor doft av frukt, äpplen och lime. Torr, medelfyllig smak av grapefrukt, citrus, lime och äpple. Petroleum ton i eftersmaken.
Betyg: 3+

Pewsey Vale The Contours Riesling 2003
Gul, ljus. Stor, marmeladliknande doft (petroleum). Torr, medelfyllig fruktig smak med spänstig snits, inslag av äpple, päron, lime och citrus. Tydlig mineralrökig avslutning.
Betyg: 3+

Pewsey Vale The Contours Riesling 2001
Gul. Stor, citrongräs och rökig. Torr, medelfyllig fruktig av äpplen, lime och citrus. Inslag av mineral och med en lätt beskbitter avslutning. Elegant.
Betyg: 4+

Pewsey Vale The Contours Riesling 1999
Gyllengul. Stor, rökig doft med inslag av citrongräs. Torr, medelfyllig. Gul frukt med viss fetma, lätt blommig smak av lime och citron, liten marmeladton. Lång eftersmak. Mogen och generös.
Betyg: 4

The Cigar 2008 (94689), 169 kronor Lanseras 1/12, 600 flaskor.
Blåröd. Tät doft av mynta, lakrits och björnbär. Fräsch! Medel/fyllig, mörk frukt, söta bär, hallon, kryddor, liten myntaton, och smak av vinbär. Lång eftersmak, ungdomlig och generös.
Betyg: 3+
100 cabernet sauvignon.

The Signature 2006
Blåviolett, tät, ogenomtränglig. Läderanimalisk doft med inslag av mörk frukt. Fyllig. Rik och tät smak. Sammetslen. Mörk fruktsötma, björnbär, kryddor, kakao, läder och fat. Lång eftersmak. Smakar mer av cabernet idag.
Betyg: 4+

The Signature 2004
Blåviolett, tät, ogenomtränglig. Kakao, lakrits och mörk frukt. Fyllig. Rik och tät smak av björnbär och vildhallon, inslag av kakao och fat. Lång eftersmak. Smakar mycket av syrah idag.
Betyg: 4

The Signature 2000
Blåviolett, tät. Fruktig, lätt muggigt inslag. OBS: Det var flaskvariation och provningsgrannen vin, rakt över bordet och annan flaska, var doften klockren. Fyllig smak av mörk frukt, utvecklad smak av läder och fat.
Betyg: 3+

The Signature 1991
Blåviolett. Fruktig doft med drag av cab, cederträ. Fyllig smak, mörk frukt, körsbär och vinbär, liten björnbärston, inslag av läder och fat. Utvecklad. Perfekt idag.
Betyg: 5

Yalumba FDR 1A Cabernet Sauvignon & Shiraz 1974
Röd, transparent. Utvecklad, läderanimalisk, inslag av örter. Medelfyllig. Utvecklad smak med drag av körsbär, inslag av tobak, läder, rosor, choklad och fat. Lång eftersmak.
Betyg: 4+ kuriosavin såklart.