Laddar annons
18 Nov, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans vintips, fyra vita

Fyra vita viner i vardagsgenren kan passa bra som komplement till alla stora, exklusiva viner som kommer som nyheter under november och december.

Michel Fonné Riesling Tradition 2007 (nr 90298), Frankrike, 99 kronor
En Alsaceriesling är aldrig fel, speciellt inte när kombinationen mat och vin lockar. Alsacevinernas generellt tydliga aromatiska och feta smakkännetecken gör sig alldeles extra bra till mat. Anledningen till den som man får säga, Alsaceursprungliga smaktypiciteten har flera anledningar. Jorden och människors handlag är några men framförallt för Alsace gäller ett specifikt klimat. Att soltimmarna är många beror på områdets skyddade läge mellan bergmassivet Vogeserna i väst och gränsande i öst mot Pfalzskogen med bergen Col de Saverne. Lägg till vattenmassorna från floden Rhen som stabil utjämnare. Michel Fonné hör till den yngre generationen vinmakare, utbildad i Dijon och med vinmakarerfarenhet från både Champagne och Kalifornien sätter han självklart sitt tydliga avtryck på vinerna han gör. För mig är smaken på hans Tradition klassisk men ändå, det finns något mer som lockar smaklökarna lite extra.

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon (nr 2882), Frankrike, 79 kronor
Atlantklimat och böljande landskap utmärker det stora vinområdet VdP des Côtes de Gascogne som ligger mellan Pyrenéerna och Bordeaux. Vin har producerats på plats sedan romartiden varför tradition och erfarenhet måste sägas sitta i ryggmärgen på distriktets producenter. Kunskapen till trots har få om ens något vinhus eller enskilt vin lyckats med bedriften att lyfta området till skaran välkända distrikt. Alain Brumont är möjligen den person och egensinniga producent som kan göra skillnad vad gäller förutfattade åsikter och viners renommé. Tannat är den blå druvan som han lyckats extraordinärt bra med på plats och som också fått stor uppmärksamhet, även internationellt. Ett vitt vin som Brumont gör är veckans tips. Smakar personlig i sin friskt aromatiska stil, dessutom mycket användbar. Bara det gör ett vin till ett intressant hus-alternativ utanför dussinfåran

Garden Party Sauvignon Blanc (nr 2267), Frankrike, 66 kronor
Ännu ett stort kvalitetsvinområde hittar man i Loire, VdP de Loire. Producent av detta vin är Alliance Loire som representerar 9 olika vinhus längs med Loire dalen.. Samtliga är kooperativ med cirka 800 vinbönder. Storleken till trots bedrivs ett målmedvetet arbeta att alla medlemmar ska miljöcertifieras inom överskådlig tid.

Smaken på Garden Party är torr, friskt ungdomlig av citrus och lätt aromatiskt av nässlor och krusbär. Och precis som namnet på vinet passar det utmärkt till mingel och tillställningar när småplock, lätta rätter som sallader eller skaldjur naturell serveras. Druvsorten är sauvignon blanc och den förknippas ofta med smak av nässlor och krusbär, ofta väljer vinmakaren att låta vinet ligga på jästfällningen, på fackspråk, sur lie. Det för att bredare, mer aromatisk smak än den direkta friska och krispiga flädertonen kan utvecklas.

Glen Ellen Chardonnay Reserve (nr 7046), USA, 57 kronor
I Sonoma Valley som ibland kallas för måndalen, Kalifornien ligger ett område som heter Glen Ellen. Det finns flera vinhus på plats varav ett, Benziger Family Winery, startade varumärket Glen Ellen 1982. Senare sålde de Glen Ellen för att inrikta sig på att göra toppvin. Det kommersiellt mycket framgångsrika Glen Ellen-vinerna passade helt enkelt in i den tilltänkta profilen längre. Bland de vita billiga vinerna på Systembolaget återkommer jag ofta till detta. År ut och in, det håller stilen och smakar sådär charmigt balanserat av gul frukt som plommon och mogen melon med ett uns av fat. Det är balanserat i sin enkla stil och därför i mitt tycke, ett perfekt husvin när mat serveras. Smakrika fiskrätter men även fläskkött, tillagat som wok, gör mat och vin kombinationerna rättvisa.