Laddar annons
20 Nov, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Senast provade - prickade in årets bästa vin

Goda vänner, vällagad mat och bra vin. Vad kan vara trevligare eller slå det? Så med kort varsel blev middagen som vi talat om i snart ett år av. Och smakerna från kvällen hänger kvar efter en arbetsvecka och många andra mat- och vinupplevelser. Vilket är lika häftigt förunderligt som det är ett bevis på en lyckad kväll i en vin-nörds värld.

Som start champagne såklart. En flaska Gosset Brut som legat i källaren i minst tre år, förmodligen mycket längre, fick vara matlagningsvin. Passade bra till enkla munsbitar med skagen och lättrökt lax. Vinet var skönt gult till färgen, smaken utvecklad och elegant och bubblorna små. Bra utan tvekan.

Till förrätt: Gräddig krabbsoppa
Vin 1: Chablis 1er Cru La Singulière 2008 (71085), Frankrike, 159 kronor
Ljusgul. Fruktig doft av gröna äpplen, citrus och mineral. Torr, medelfyllig frisk och elegant smak av gröna äpplen, lime och mineral. Trevlig eftersmak. Känns ännu som ett ungt vin, och möjligen med en lätt tendens av tunnelkaraktär. Skulle vunnit på dekantering eller helt enkelt, några få år till i butelj.

Varmrätt: Lammbog som gryta med rotfrukter
Vin 2:
Pahlmeyer 1997, USA
Mörk röd med blå stick. Stor doft, utvecklad tobak, röd frukt och läder. Fyllig. Elegant, komplex och utvecklad. Mörkt röda plommon, vinbär med inslag av örter, tobak, fat och en hint av läder. Balanserad och kraftfull. Långlång eftersmak. Hel perfekt idag och det vin som för mig, bara måste vara årets vinupplevelse! Druvsort merlot.

Vin 3:
Clarendon Hills Old Vines Grenache 2001, Australien
Röd, utvecklad. Medelhög transparens. Mynta, röda bär, plommon och örter. Fyllig. Elegant. Smak av mörk frukt, av bär som drar åt hallon och björnbär med inslag av fat. Örtkryddor och mynta. En tydlig chokladsmak finns också med på ett hörn. Balanserad, utvecklad och komplex.
Snäppet under i betygsrankingen jämfört med vinet ovan…jaja..vad ska man säga…nörderi, nörderi….

Dessert:
Färsk fruktsallad i kryddig sockerlag med äpplen, apelsin, banan, päron och jordgubbar.Glass.
Vin 4:
Château Rieussec 2001, Frankrike
Gul. Stor och rik doft av exotisk frukt, honung och ett uns karamell. Smaken är söt, fyllig och simmigt rik av exotisk frukt, apelsiner, persika, papaya och mango. Inslag av honug och en hint av fat och karamell. Låååång eftersmak.
Toppvin, utan tvekan.

Efter middagen fatlagrat druvdestillat från Ungern….

Mer om producenterna

La Chablisienne
En av de ledande producenterna i Chablis och de arbetar som ett kooperativ med cirka 300 medlemmar. Vinkooperativet grundades 1923, anledningen var att de mindre vinbönderna skulle få ett försäljningsställe. Fram till mitten av 1950-t fraktade vinbonden vinet till kooperativet som tog över och sålde vidare till grossist och vinhandlare.

Idag tar kooperativet emot must, gör sedan vinet för att ge det en egen ”husstil”. Arealen som de 300 medlemmarna odlar är 1200 ha som är ungefär lika med 25 procent av den totala odlingsarealen i Chablis. De gör alltifrån Petit Chabliskvalitet till Grand Cru-viner. Från sex av de sju Grand Cru lägena kan La Chablisienne erbjuda vin. Mest kända läge är Château Grenouille.

Pahlmeyer
Jayson Pahlmeyer är från början advokat, men passionen för vin tog överhanden och han började drömma om att göra en kalifornisk Mouton.
Han åkte med sin vän John Caldwell och tog klonmaterial från vingårdar i Bordeaux, som han smugglade in via Kanada.
Normalt sett i Kalifornien så tar det 3 år från att man planterat en ny vingård till att man får en kommeriell skörd. Men de emigrerade vinstockarna var inte vana vid kalifornisk jord och producerade i princip ingenting i början. Det tog dem 6 år att få någon vettig skörd från stockarna i Caldwells vingård som de tillsammans planterade.
Randy Dunn var så imponerad av intensiteten i frukten att han erbjöd sig att köpa hela skörden från 1986. Av den anledingen erbjöd de honom jobbet som vinmakare för Pahlmeyers röda viner. Chardonnay gjorde de första året 1989. Vinmakare var Bob Levy som nu är vinmakare på Harlan.

Randy och Bob stannade kvar som vinmakare tills 1993 då Helen Turley tog över. Vinerna gjordes efter Helens recept dvs. sent plockade druvor som är vildjästa och som buteljeras naturligt utan filtrering. Efter några år föreslog hon att Jayson skulle plantera en egen vingård för att få full kontroll över frukten i sina viner. Jayson köpte då 1996 Water Ranch som ligger högst upp på Atlas Peak.

Jayson är en stor älskare av Bourgogne och köpte 1997 Wayfarer Ranch som inte ligger långt från Marcassin. Båda vingårdarna är planterade av David Abreu. Årgång 1998 tog Erin Green, som arbetat med Helen Turley i 14 år och som assistent på Pahlmeyer de sista 10 åren, över vinmakandet. För ett par år sedan tog Jayson även in Michel Rolland som konsult för att ytterligare slipa formen på sina viner. Som kuriosa kan jag nämna att Jayson har tre hundar: Lafite, Mouton och Latour.

Merlot
Enligt Parker är detta USA’s bästa Merlot. Vi håller med. Det har av samme Parker beskrivits som flytande Snickers. Mera Pomerollik än den var under Helen Turleys tid. Vinet har legat 19 månader på bara nya franska fat. 13 % Cabernet Sauvignon har adderats för lite ryggrad i vinet. Druvorna till detta vin kommer bl.a. från Thorvilos Farella, Lynch Valley, Caldwell, Rancho Chimiles vingårdarna.
(text ovan hämtad från importören Divines hemsida)

Clarendon Hills
En av Australiens största kultproducenter och har höjts till skyarna av internationell press sedan första årgången släpptes 1990, bl.a som the New World Winery of the Year. Bl.a får Australis 98-100 poäng av Robert Parker. Alla viner är single vineyards med vinrankor mellan 65 och 85 år gamla.

Clarendon Hills, 25 miles söder om Adelaide, grundades 1989 av Roman Bratasiuk, ägare och vinmakare. Sedan dess har Clarendon Hills åtnjutit enorma framgångar, bl a har man fått fantastiska recensioner från vinpress och liknade. The Wine Advocate, the Wine Companion och Wine Spectator, alla har höjt Clarendon Hills till skyarna, och Robert Parker utnämnde dem till Wine Producers of the Year i sitt newsletter nummer 108! I augusti 2003 utser Robert Parker (Wine Advocate) Clarendon Hills som en av Australiens och världens bästa vinerier.

Framgångarna kan tillskrivas flera olika faktorer. För det första vinrankornas ålder. Clarendon stad grundades 1845. Idag är många utav vingårdarna runt vineriet över 70 år gamla. För det andra är jordmånen av yppersta kvalitet och dessutom mycket varierad, varje vingård är unik. För det tredje bör nämnas Romans engagemang och vinmakningsfilosofi. Han siktar helt enkelt på att göra viner som inte liknar något annat i hela världen.

Man skördar speciellt utvalda druvor från gamla vingårdar i Clarendon, Blewitt Springs och Kangarilla, alla inom sex kilometer från vineriet. Allt skördas manuellt och jäsningen sker med naturlig jäst, och alla viner mognar på barriquer från Bourgogne, 100% nya fat om det behövs. Vinerna buteljeras utan klarning eller filtrering för att behålla den unika karaktären. Idag har man 15 single vineyard-viner, 100procent endruvsviner, oerhört smakrika och komplexa.
(text ovan hämtad från importören Prime Wines hemsida)