Laddar annons
Verus Vineyards i Jeruzalem, Slovenien
27 Oct, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Verus Vineyards i Jeruzalem, Slovenien

Verus Vinogradi d.o.o, eller Verus Vineyards, har odlingar i Jeruzalem i vindistriktetet Ljutomer-Ormoz, i vinregion Drava (Podravina) i östra Slovenien.

Grundarna, tillika goda vännerna, Božidar Grabovac, Danilo Šnajder och Rajko Žličar startade företaget 2007. De kände redan varandra väl då de vuxit upp i nära varandra men också arbetat tillsammans på kooperativet i Ljutomer.

Det är även i staden Ljutomer som Veruz Vinogradi d.o.o valt att bygga sitt nya vineri. Under uppstarten huserade man tillverkningen i ett nedlagt bageri och alla moment i vinframtällningen gjorde med hjälp av vänner och familj. I dag har man flera anställda.

new-winery-verus-vineyards-ljutomer-jeruzalem-slovenia-vinbanken

Den nya faciliteten med vinkällare och tillverkningslokal, för vinifiering, är ett stort lyft för den ambitiösa trion som har siktet inställt på att tillverka vin av toppkvalitet.

Precis som att läget för vineriet är strategiskt med närhet till företagets 25 hektar vingårdar i områdena Jeruzalem, Kog, Litmerk, Stanovščak, Pavlovski vrh, Brebrovnik, Radomerščak och Gomila men också med tanke på dom goda transportmöjligheter med närhet till stora vägar och tågförbindelse.

Vingårdarna i de kringliggande byarna ligger på branta lägen, på höjder mellan 200-300 meter över havet.

Verus vingårdar i Jeruzalem

Vingårdslägena i Jeruzalem ligger på höjder om 250 meter över havet, främst i sydligt exponerade lägen. I dalgången är jordmånen tynger, mer lera, och risken för frost är stor. Vinodlingarna brukas som hållbara, men dom är inte eko-certifierade. Fukt med följd av angrepp från röta är en av områdets stora utmaningar.

På de brantaste vingårdslägena växer 2 000 vinstockar per hektar. Om lutningen är mindre än 30 procent är vingården planterad med 4 000 stockar per hektar.

Vinstockarna beskärs som guyot och i genomsnitt skördar egendomen mellan 6-8 ton druvor per hektar. All skörd sker för hand. Skörden sker vanligtvis från andra hälften av september till mitten av oktober.

Viner från Verus Vineyards

Egendomen tillverkar framförallt vita viner av druvorna pinot gris, riesling, muskatteler, sauvignon blanc och furmint. De två senare finns att köpa i Sverige. Sedan 2011 tillverkar Verus Vineyards ett rött vin av pinot noir.

Sammanfattning

Verus Vineyards och Jeruzalem, samt vinerna från Slovenien är väl värda att hålla under uppsikt. Smakmässigt är vinerna på topp, med personliga uttryck, rena och välgjorda smaker och med en prisbild långt under jämförbara viner/stilar och typer.

Tidigare publicerade artiklar och filmer:
Dagens vintips på Youtube, 9 maj 2019