Vinområdet Jeruzalem i vinregion Drava, Slovenien
SLOVENIEN. Vinområdet Jeruzalem i region Drava, distrikt Ljutomer-Ormož ligger i östra Slovenien.
Vinregion Drava (Podravska vinorodna dežela) ligger i landets östra del och är den största av tre. Drava har sju vindistrikt.
Jeruzalem i distrikt Ljutomer-Ormož
Ett av dom distrikten är Ljutomer-Ormož och det är här man hittar området Jeruzalem med sina böljande kullar.
Klimat och nederbörd
Delvis kontinentalt klimat med kalla vintrar (frost kan vara problem) och heta somrar. Närheten och läget mellan de två floderna Mura (nord-öst) och Drava (sydväst) bidrar till stabilitet, och delvis kyla.
Svala vindar från nordväst svalkar under heta sommarmånader medan de varma sydöst vindarna är gynnsamma för druvornas mognad under hösten. Heta dagar och svala nätter är regel.
Medeltemperaturen ligger på mellan +10 C, liknande som i Bourgogne och Bordeaux med ungefär 2000 soltimmar per år.
Nederbörd är 900 – 1000 mm per år varav 550 mm faller under växtsäsongen april-september.
Jordmån i Jeruzalem
De mjuka kullarna i Jeruzalem består av sediment från olika lager sandsten, kargare jordar till dom mer bördiga, och av lera från gamla jordar. Typiskt är lättare sandigare jordar på höjderna, med lera och tyngre jordkomposition i dalen.
Topografi
Vingårdarna är planterade på sluttande lägen, idealiskt på höjder om cirka 250 m över havet. I dalgångarna växer vall och man ser betande kor. Här är risken för frost stor varför vinodlingar är sällsynta.
Druvor
Furmint, riesling, chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc och pinot gris. Men också traminec, rumeni muscat, muscat ottonel, kerner and ranina. Pinot noir för röda viner.
Jeruzalem - en fantastisk historia
Vinodling i Ormoz och Ljutomer har tidigare främst bedrivits av kooperativ. Vita viner, söta viner av sent skördade druvor samt av is-vinkvalitet har tillverkats.
Namnet Jeruzalem kommer från korsfararna som på en resa till det heliga landet bestämde sig för att stanna. Genom att utfästa ett dekret fastslogs att man nått fram till den heliga platsen Jeruzalem. Därför behövde dom inte resa vidare.
Även Napoleon ska ha provat vin från Jeruzalem. Nöjd ska han ha sagt ”si bon” efter att ha tömt vinglaset. Lokalborna ska då ha funderade över hur det kom sig att Napoleon kände till deras vin Sipon.
Storhetstiden för vinerna från Jeruzalem var under den österrikiska eran. I det Österrikiska-Ungerska riket hette vinerna inte Jeruzalem, utan Luttenberger. Vinerna var så uppskattade att lokalbefolkningen fick importera vin för egen konsumtion då det var förbjudet att dricka dom egna vinerna.
Film och text från besöket hos Verus Vineyards, juli 2019.
Intervju med Danilo Snajder, en av tre delägare Verus Vineyards.