Bästa mousserande 2019 - ny topp 10 lista
MOUSSERANDE. Bästa mousserande 2019 - ny topp 10 lista. Men inte champagne för att vara tydlig. Topp 10 lista från senast provade mousserande viner.
I jakten på de goda rekommendationerna och bästa mousserande 2019 listan har Vinbanken provat alla mousserande viner i fasta sortimentet på Systembolaget. I går (23/10) fick vi möjlighet att testa ett stort antal bubblare i BS, beställningssortimentet.
Mousserande viner är populära. Cava, cap classique, bubbel från Nya Zeeland, mousserande från Italien med ursprung som Franciacorta eller Prosecco och glöm inte, Frankrikes crémant-viner, förutom champagne. Det lanserades ju till och med en mousserande glögg i år - vem hade kunnat tro att det någonsin skulle hända. Kul oavsett och ett kvitto på att vi vill ha bubbel i glasen. Utbud, priser och stilar skiljer sig åt varför det finns ett bubbel för alla.
Ny topp 10 lista - bästa mousserande 2019
1. La Verne Blanc de Blancs 2016 (77441), 159 kr. EKO. BS f o m 5/11
Org d’Rac, Sydafrika, 159 kr
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 12,5%
Socker: 4,1 g/l.
Torr, bred, solgul fruktig och stilig med inslag av rostat bröd, mandel och frisk citrus syra. Krämig längd. Vinet vinner faktiskt på att inte serveras så kallt. Någon grad upp från kylskåpet, säg vid +10-12 C är perfekt.
Passar till: Utmärkt till skagenröra eller till räkor med aioli.
Betyg: 5
2. Brochet Blanc de Blancs Chardonnay 2019 (7919). EKO.
Ampelidae, Frankrike Frankrike, 114 kr
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 12,5%
Socker: < 3g/l.
Torr smak av mogen frukt, gula äpplen, päron och persika med fin längd och bra citrussyrlig snits. Bra bubbel som håller smaken länge.
Passar till: Gärna till lagad mat av fisk eller skaldjur. Fisksoppa, gratinerade skaldjur eller ugnstekt fisk som forell med mandel.
Betyg: 4
3. Cremant de Bourgogne Millésimé Brut 2015 (77865)
Louis Bouillot, Crémant de Bourgogne Frankrike, 155 kr
Druvor: 45% chardonnay, 25% pinot noir, 20% gamay och 10% aligoté.
Alkohol: 11,5%
Socker: 6 g/l.
Smaken är torr, medelfyllig, fruktig av mogna röda äpplen, av mineral och en lätt hint nougat och bröd. Topptrevlig och aningen mer åt den generösa stilen.
Passar till: utmärkt som fördrink, gärna till snittar med lax lagade enligt asiatiska recept.
Betyg: 4
4. El Gran Botánico Cava (75372). EKO.
CEPAGE S.L, Cava Spanien, 89 kr. BS, beställningsvin.
Druvor: Xarel-lo, macabeo, parellada
Alkoholhalt: 11,5%
Socker: ingen uppgift
Torr, lättsam frisk doft och smak av päron, gröna äpplen, mogen citrus och rostat bröd. Bra eftersmak.
Passar till mingel, lättsamma tillfällen med klassiska snittar (ej asiatiskt – då bättre med ett “sötare” vin) och som vin för en skål. Prova också gärna till kyckling eller till spanska ostar och charkbricka.
Betyg: 4
5. Perelada Cava Stars Brut Organic 2017 (72601). EKO.
Castillo de Perelada, Cava Spanien, 109 kr
Druvor: Macabeu, xarel.lo, parellada.
Alkohol: 11,5%
Socker: < 3g/l.
Cava som tillverkas av de, för Cava, traditionella druvorna. Smaken är torr, medelfyllig, frisk av gröna äpplen, stram av en knivsudd besk citrus, brödig ton och en fin rund gulfruktig avslutning. Bra längd.
Passar till: spanska tapas: plockmat när som bäst och med några enkla recept.
Betyg: 4
6. Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2015 (7923). EKO.
Castell d'Age, Cava Spanien, 199 kr
Druvor: 40% xarel-lo, 40% macabeu, 10% parellada och 10% chardonnay.
Alkohol: 12%
Socker: < 3g/l.
Smaken är torr, gulfruktigt mogen av äpplen och päron med en lätt karamellton, nötter, rostat bröd och en hint av vingummi. Bra längd. Bredare, generös smak.
Passar till: utmärkt till lagade rätter. Prova med fisksoppa.
Betyg: 4
7. Brut Extra Crémant de Bourgogne (7725)
Clotilde Davenne, Bourgogne Frankrike, 149 kr
Druvor: 60% pinot noir, 40% chardonnay
Alkohol: 12,5%
Socker: < 3g/l.
Torr, fruktig smak av mogna äpplen, inslag av bröd, citrus, grape och någon mineral. Bra längd. Nyanserat bubbel med viss struktur.
Passar till: skaldjur naturell, som fördrink, krämiga färskostar eller till en ceviche med lax.
Betyg: 4
8. Langlois Crémant de Loire Brut (7404)
Langlois-Chateau, Crémant de Loire Frankrike, 149 kr
Druvor: 60% chenin blanc, 20% chardonnay, 20% cabernet franc.
Alkohol: 12,5%
Socker: 12 g/l.
Smaken är mogen, fruktig, lätt söt av nyanserade smaker av päron, äpplen och citrus med någon koncentration och längd. Bra val bland mousserande.
Passar till: Utmärkt bra till lagade rätter med fisk och skaldjur eller som fördrink.
Betyg: 4
9. Bestheim Crémant d'Alsace Brut (7714)
Bestheim, Frankrike, 149 kr
Druvor: 60% pinot blanc och 40% chardonnay.
Alkohol: 12 %
Socker:
Smaken är torr, medelfyllig, gulfruktig och generös med en bra dos stramhet, lätt mineralton med inslag av kakao.
Betyg: 4
10. Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva 2016 (7470). EKO.
Masia can Mayols.L, Penedès Spanien, 109 kr
Druvor: Xarel-lo, macabeu och chardonnay.
Alkohol: 12,5%
Socker: < 3g/l.
Smaken är torr, sötsyrliga av lime, av gula äpplen och apelsin med inslag av mineral och brödig längd. Delvis nyanserad, bra billigare bubbelval.
Passar till: som fördrink till snittar och plock.
Betyg: 3+
Fler listor, champagne olika prisklasser
Bästa champagne hösten 2019, över 400 kr