Laddar annons
17 Sep, 2008
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin och parfym

Intresset för dofter hoppar upp ett snäpp till. Läs om vad experterna med världens bästa näsor utmanar sig själva med. Texen nedan är från ett pressmeddelande som var så intressant och roande att det får en plats direkt på Vinbanken.

Vin & parfym- en annorlunda provning

 

 

Det kända vinhuset Baron Philippe de Rotschild SA, Mouton Cadet och tidningen TASTED organiserade den 21 maj världens första vin & parfym provning på Mouton Cadet-terrassen i Palais de Festival i Cannes, Frankrike.

 

Andreas Larsson, utsedd till världens bästa sommelier 2007, överraskade ett femtiotal inbjudna vin- och parfymexperter med en helt ny testmetod som lyfte fram likheterna mellan vin- och parfymdofter.

 

Det var egentligen vin och parfym dofter som man jämförde även om gästerna kunde också smaka på vinerna efteråt.

 

-          Gästerna var mycket förvånade i början men efter en stund visade de stort intresse för provningen. Det blev livliga diskussioner och lyckade ”matchningar” mellan vinerna och flera välkända parfymer, säger Emmanuel Lebas från Baron Philippe de Rothschild.

 

För Mouton Cadet, Cannesfestivalens officiella vinleverantör hittade man några lyckade vin- och parfymkombinationer:

 

Mouton Cadet Blanc och Chanel N° 5

Le Rosé de Mouton Cadet och Jean-Paul Gaultiers La Femme

Mouton Cadet Rouge och Vétiver, Guerlains klassiska doft för män

Réserve Mouton Cadet Saint-Emilion och Trésor de Lancôme

 

Sist men inte minst fick några andra viner från franska vingårdar vara med, varpå de avslöjade överraskande doftegenskaper. Aile d’Argent 2004, ett unikt premium vitt vin från Baroness Philippine de Rothschild påminde om Ô de Lancôme, en av parfymvärldens riktiga klassiker. Guerlains Shalimar lyfte fram rundheten och skörheten hos Château Clerc Milon 2001 och Délices de Cartier passade perfekt ihop med de utvecklade och komplexa aromerna hos Mouton Rothschild 2001.