Laddar annons
30 Jan, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till sushi med enkla vintips

VIN TILL SUSHI. Att dricka vin till sushi är helt okej om man väljer "rätt". Se våra tips och råd som rekommendationer, prova därefter i verkliga livet för din bästa match.

Att välja dryck till sushi är en utmaning då smakerna är många och tydliga. Mest framträdande är hetta, sötma och umami. Kanske passar ett öl med liten beska eller sake bättre? Prova dig fram och tänk på att det ena inte utesluter det andra, goda kombinationer och smakupplevelser utgår alltid från dig.

Bästa matchen mellan mat och dryck i kombination startar med insikten om hur interaktionen mellan grundsmakerna fungerar. Till hjälp finns enkla grundregler för hur grundsmaker möts eller krockar. Sötma möter sötma. Salt förhöjer i regel all smak men kinkar till det när en maträtt är väldigt salt då de följsamma, mjuka dryckerna fungerar bäst. Om maten är stark, eldig, bör vinet (drycken) också vara mjukt, fruktigt och bärigt hellre än av liknande "starka" kaliber. Starkt som möter starkt blir tillsammans platt fall och smakhaveri.

Slutligen, som med livet i övrigt är det de egna preferenserna som avgör. Precis som du väljer bankspar, pensionsfond, husläkare till vilken middag du lagar i kväll.

Alla som serverar mat och dryck till många, som restauranger och konferensanläggningar, utgår alltid från ovan nämnda basfakta och i valet av dryck till många gäster väljer man det som med stor sannolikhet passar de flesta.

Här har vi nästan bara valt enklare viner av den enda anledning och för mig, är inte sushi den rätt som får viner att sjunga opera.

Att tänka på när du väljer vin till sushi

När du vill ha ett vin till sushi ska du tänka på helheten, i sushi ingår smaker som:
1) Hetta, som kommer av wasabins och ingefära. Eldighet är inte en grundsmak men bidrar "starkt" till helhetsupplevelsen i gommen.
2) Salt, av soja
3) Sött, av riset
4) Umami, från fisk

Vilka viner passar till sushi

1) Vita viner med liten sötma
2) Rosévin med liten sötma

Undvik viner

Kraftiga, röda och vita fatlagrade viner
Viner med markerade tanniner
Tydligt mineraldrivna viner (kan upplevas som salta och leda till bittra noter)

Vintips till sushi, januari 2017

Vita viner

Vicar's Choice Sauvignon Blanc Bright Light 2015 (6004), Nya Zeeland, 80 kr
Vitt, för mig sött lättsamt och aromatiskt vitt vin med låg alkoholhalt. Som typ är detta vin "klockrent" i kombination till sushi.

Gewurztraminer Réserve Hennÿ 2015 (2176), Frankrike, 128 kr
Blommig, lätt kryddig smak av en mix tropisk frukt samt blommor. Gruppens snyggaste vin men också det här mest "vågade" vinvalet till sushi.
Teoretiskt borde kombinationen fungera då vinet har mer av tropisk fruktsötma än kryddig smak, i min smak.

Vitt vin i box

Vernissage Chardonnay Viognier 2015 (2387), Frankrike, 161 kr för 3 L box
Enklare vitt vin med fruktsöt rondör, en syra och smak av gul frukt som persika. Kul väsk-förpackning!

Roséviner i BOX

Cameleon Rosé 2016 (6570), Argentina, 213 kr för 3 L box
Lättsamt rosévin som smakar av bär och en lätt frisk touch
Mulderbosch Rosé 2016 (74050), Sydafrika, 243 kr för 3 L box
Tydligt friskt vin med bärsötma och rund avslutning

Rosévin flaska

Perfect Day (71770), Frankrike, 80 kr
Okomplicerad, bärig och frisk med en lätt bitterhet som av grapefrukt. Gillar detta vin speciellt för detta som gör sig perfekt till sallader och liknande. Möjligen ställer det till det i kombination med sushi, prova dig fram.

 

Läs Karin Ahlström Jensens artikel om vin till sushi för fler förslag 

https://vinbanken.se/2016/03/04/vin-till-sushi/

Cruz Liljegren om sake

https://vinbanken.se/2016/07/21/vad-ar-sake/