Laddar annons
7 Jul, 2013

Restips: italienska smaker på biodynamisk bed & breakfast i Toskana

Är du är sugen på mer värme kan jag rekommendera en resa, nu eller under hösten, till den toskanska landsbygden.

Utanför Montepulciano ligger ett underbart litet ställe: San Martino Bed & Breakfast. Det liknar inget annat ställe vi besökt. Där finns poesi skriven direkt på garderobsväggen, hemgjord tvål i badrummet, kuddfodral sydda av postsäckar och en lampa gjord av gamla glas. Ägarinnan Karin Lijftogt hälsar alla gäster varmt välkomna med ett glas kall prosecco.

Läs också: Prosecco test och betyg

Den lilla byn San Martino där vi befinner oss ligger på gångavstånd från den vackra staden Montepulciano, vilken man också kan betrakta när man slår sig ner i en vilstol med sitt vinglas i handen. Precis som i övriga Toscana har många av de gamla stenhusen och gårdarna här i trakterna förvandlats till Bed & Breakfast och agriturism. Paret Karin Lijftogt och Antonio Giorgino – hon från Nederländerna, han från Italien - bor i bottenplanet på huvudbyggnaden, på ovanvåningen ligger fyra gästrum. I en sidobyggnad finns ett stort rum för samvaro och kök. När familjen inte har övernattande gäster på gården arbetar de med trädgården som består av 200 olivträd, vinrankor, biodling, diverse fruktträd och en örtträdgård.

Medeltida hustak i Montepulciano.

Framgång i modebranschen

Karin Lijftogt läste till designer i Nederländerna och flyttade sen till Italien. Hon träffade där sin blivande man Antonio och tillsammans skapade de ett klädmärke. Livet snurrade på i allt snabbare takt. Så dog Antonio Giorginos mamma plötsligt i cancer och de fick sig en tankeställare. Det blev början till ett uppbrott som förde dem från Milano till Chianti i Toskana.

De fick möjlighet att arrendera och driva ett Bed & Breakfast i Chianti. Snart fick de även frågan om de kunde sköta den angränsande ekologiska vingården, något som krävde vidareutbildning i ekologiskt lantbruk och vinodling.

Deras gemensamma dröm var att hitta ett eget ställe och när de för drygt tolv år sedan upptäckte gården med samma namn som den lilla byn San Martino visste de att de var hemma. Då hade ett hundratal hus redan inspekterats och ratats.

Huset, varav en del härstammar ända från 1200-talet, hade varit till salu en längre tid. Renoveringsbehovet var omfattande men komplicerat på grund av husets ålder och de restriktioner som finns förknippade med gamla hus med kulturellt värde.

Öppna dörrarna och insup ett härligt lugn.

Gemensam design

Tillsammans har nu Karin Lijftogt och Antonio Giorgino skapat ett unikt hem och en inbjudande plats med enbart naturmaterial. Allt är försiktigt renoverat, med nya trägolv, vitkalkade väggar, funktionella badrum och modernt värmesystem.

Rummen är stora som sviter och inredda med spännande men enkel inredning. Alla har egna badrum och härlig utsikt. Sängarna är sköna med tjocka bäddmadrasser, något som inte är vanligt i Italien. Stengolvet är svalt mot fötterna. På väggarna hänger målningar av släkt och vänner och nyplockade blommor står på bordet.

En brevlåda kan vara både funktionell och fantasifull.

Mat direkt från trädgården

En gång i veckan lagar Karin Lijftogt vegetarisk middag till de gäster som önskar. Då blir det hemgjord pasta, örter och grönsaker från trädgården samt pannacotta gjord på ekologisk grädde. Detta sköljs ner med ett urval av traktens utsökta viner, bland annat Vino Nobile de Montepulciano.

Stora vackra rum med spännande och unik inredning tillverkad av Karin Lijftogt och hennes man Antonio Giorgino.

Hänsyn till naturen

Det ekologiska tänket genomsyrar hela driften av gården. Karin sköter all tvätt själv och den görs på ekologiskt vis. Frukosten består av hemgjord yoghurt, eget bröd, honung från gården och marmelad gjord på säsongens frukt.

Här råder frid och stillhet. Det som hörs mest är kanske grodornas kväkande från den biodynamiska poolen. Den renas av växter och bebos av ett gäng grodor och en ganska stor fisk. Hur den hamnat där är ett mysterium, kanske har den slunkit ur en fågelnäbb.

Ta en promenad i den intilliggande vingården.

Mottot för gården är ”Sharing time and space”. Och de delar verkligen med sig generöst av sitt kreativa tänkande, sin vackra design, spännande miljö och inte minst av sin tid. Här får man alltid hjälp med att hitta en bra restaurang eller boka in ett vingårdsbesök, kanske får man leta upp Antonio bland bikuporna eller Karin i örtagården men hjälp får man alltid. Att gården bara har fyra rum garanterar att det är lugnt och fridfullt, det är bara fjärilarna som har fullt sjå inne i lavendelbuskarna. Och så värdinnan som alltid är på språng förstås. Men det verkar inte störa henne alls, tvärtom verkar hon mycket nöjd med sitt och familjens nya liv som bönder och hotellägare.

Läs mer och boka: Fattoria San Martino Bioagriturismo a Montepulciano