Laddar annons
29 May, 2015

Vinköplistan # 22 | Vinnande riesling från Von Winning

Vilket härligt namn Von Winning är för skulle man vara född till dito skulle väl ens dagar kantas av idel framgång, eller?

Nog låter Von Winning som en tillrättalagd framgångssaga eller möjligen som ett marknadsmässigt scoop, men så är det nu inte. Hursomhelst, husets viner är bra, rena och välgjorda och denna riesling ligger i topp vad gäller prisvärde och möjliga användningsområden.

Förslag två och i den billigare kategorin viner är  den druviga gewurzen från Chile. Jag vet att måna kan vara 'skeptiska' men prova vinet till snittar och vid tillfällen av mingel ska ni se att just den druviga alternativt blommiga rondören gör sig som allra bäst. Bland billiga viner röda hittar ni Roodeberg, numer en klassiker på bolagshyllan och ett vin som lyckats anpassa sig till vad konsumenter frågar efter.

Sist ut denna vecka är det röda, fräcka vinet från Bierzo - ett måste prova-tips - och så champagnen, som ni helst ska lagra. Trevlig helg!

Vitt vin upp till 90 kr

Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2014 (6680), Viña Cono Sur, Valle del Bío-Bío Chile, 79 kr
Halv/torr, druvig smak av fläder och honung. Lätt blommig med skön syra.Strålande vin till mingel och stora festers plockmat. Passar utmärkt till ostar, till gravad eller rökt lax, till kallskuret och smakrika korvar. Går fint till milda asiatiska kryddsättningar också.
Betyg: 4

Vitt vin upp till 170 kr

Win Win Riesling Trocken 2014(79394), Von Winning, Pfalz Tyskland, 129 kr
Frisk, torr, medelfyllig smak med fina nyanser av gröna äpplen, mineral, honungsmelon och citron. Klockren om inte som törstsläckare i alla fall som ett glas vitt, uppfriskande vin. Passar även rätter naturell, sallader med dressing, pocherad fisk med citronklyfta och liknande. Som ett glas vin på balkongen är vinet inte heller fel.
Betyg: 4

Rött vin upp till 90 kr

Roodeberg 2013 (7451), KWV, Western Cape Sydafrika, 89 kr
Medelfyllig. Stramare mörk frukt, plommon, inslag av blyerts, örter och tobak. Lätt rökighet. Trevligt vardagsvin som även finns i box. 
Betyg: 3+

Rött vin upp till 170 kr

Aventino Old Vines Mencía 2012 (2707), Hammeken Cellars, Bierzo Spanien 99 kr
Medel/fyllig. Stor, nyanserad smak av mörk frukt,inslag av örter, kaffe, mörka bär och cigarr. Stram av tanniner och av mineral. Personlig, med örtig twist!
Strålande vin till mat, gärna kycklingrätter med smakrika tillbehör, fläskkött eller smakrika pajer och liknande.
Betyg: 4

Extravin, urläcker årgångschampagne för att spara

Pol Roger Blanc de Blancs 2006 (88285), Champagne Frankrike, 599 kr
Torr, medel/fyllig. Stor, kompakt, fruktig, inslag av nötter, örter, mineral. Nyanserad, komplex. Stram. Utmejslad, fin och kraftfull. Boom!
Betyg: 5

Vinbankens vinköplista

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.