11 Dec, 2015

Vinköplistan #50 | Elegant Pouilly-Fumé och stilsäker Rioja

VINERS ÅRGÅNG. Pouilly Fumé och Rioja är lika mycket vindistrikt som unika viner varför det är liten vits att nämna dem utan producentens namn. Vinintresserade vill även känna till årgång, framförallt när kvaliteten på vinet skruvats upp.

Fine, att ha hittat fram till egna favoritdruvan när vi talar om vinsmak är toppen. Kanske gillar du 'chardonnay-vin'. En bra början så god som någon men om man ska dra till tumskruvarna kommer följdfråga, - vilken typ eller stil av chardonnay menar du? Väljer du en klassisk stram chablis framför en smörig och fet Meursault. Eller föredrar du en bubblande blanc de blancs champagne?

Veckans tips, förutom vinförslagen nedan, är till dig som vinälskare och ställd som en fråga, - kan du precisera din vin-smak? Hisstricket kan gälla här som i vilken pitch som helst, vare sig det är egen presentation eller om du ska förklara för någon vilka dina arbetsuppgifter på jobbet är.

Hiss-vin-tricket är att berätta vilken typ av vin du gillar under tre minuter, så utförligt du kan. Från att kliva in i hissen till att du är på femte våningen, typ. Men varför ska du göra det - ja det är enkelt. Det är dig till stor hjälp när du upptäcker 'smak'. Ta ut svängarna från din 'bästa-kärna' och testa nytt. Det värsta som kan hända är att man hoppar tillbaka till sitt favo-vin alternativt favoritvinstil.

Viners årgång

Billigare viner har mestadels en obefintlig övergång vid årgångsbyten. För vin av hög kvalitet, sällsynta och udda fåglar kan skillnaden däremot vara stor. Pouilly-Fumévinet från producenten Fournier är ett vin där ni kan känna smak av årgång-i detta fall goda vibbar. Årgången var utmanande för odlare och producenter i Loiredalen (lång flod och mycket stort område) men vad gäller vita viner i distrikten Sancerre och Pouilly Fumé är kvaliteten över medel.

Riojavinet är från den traditionella producenten Marques de Murrieta. 2010 rankas som ett enastående år i Rioja, med kvalitet långt över det vanliga.

Trevlig helg!

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

1. Casal di Serra Classico Superiore 2014 (12419), Umani Ronchi, Marche Italien, 85 kr

Druvor: Verdicchio
Vinet är torrt, lätt till medelfylligt och smakar av gul frukt med exotisk snits. Inslag av mineral och citrustoner av grapefrukt.
 +

Passar till

Alldeles extra bra vin till grillad fisk. Abborre med sommarkantareller är möjligen inte säsongens första val men prova gärna till fiskgrytan med saffran som Fredagskocken tipsar om idag här på Vinbanken.

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

2. Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2012 (2227), Fournier, Frankrike, 149 kr

Druvor: Sauvignon blanc
Torrt, medelfylligt vitt vin med aromatisk twist, smak av päron, svartavinbär och citrus, frisk syra och osande mineral.

Passar till

Härligt vin till getost, till rätter med skaldjur naturell och till lagade vita, fiskrätter med smak av lime och citrus. Perfekt vin även som fördrink till små snittar.

Vintips – rött vin upp till 90 kr

3. Reserve du Vieux Noir 2012 (2212), Abrard et Fils, Cahors Frankrike, 79 kr

Druvor: Malbec
Fylligt, strävt och kryddigt vin som gör sig galant till lagad mat som mustiga grytor. Inslag av mörka bär och dito frukt, kryddor, viol, björnbär och blåbär (som kommer med det kärva) och en hint lakrits.

Passar till

Kombinations-full-träffen måste vara till en mustig köttgryta. Lufta vinet, gärna två gånger, innan servering. Ett bra recept är 'Mustig höstgryta'.

Vintips – rött vin upp till 170 kr

4. Marqués de Murrieta Reserva 2010 (2612), Rioja Spanien, 139 kr

Druvor: 86% tempranillo, 8% garnacha tinta, 4% mazuelo och 2% graciano
Skönt vin med fyllig smak och med tanniner och fruktsyra i klockren balans. Inslag av fat, mörka körsbär, tobak, dill, choklad och vanilj. Precis som en Rioja ska vara!
+

Passar till

Fina kötträtten fungerar utmärkt och i festrecept men vinet klarar också av en fläskragú eller att serveras till en ostbricka med lagrade hårdostar av ko och get, en Manchego av ungdomligare snitt kan fungera utmärkt (mer lagrad ost innebär stramare karaktär, förmodad högre syra).
Vinbankens vinköplista – veckans tips, för dig när du behöver inspiration, råd och förslag.
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.