Laddar annons
27 Nov, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan #48 | Lönehelgsviner - yes, bring them on!

Tjong, rakt in i kaklet och redan dags för årets näst sista lönehelg. Och vilka är vinerna för en helg som denna? Beror på såklart och precis som bostadsmäklaren säger vi att det som bestämmer vinval är läget, läget och läget. I vintermer är det översatt som - vilket är tillfället, vad ska ni äta och med vem.

För dem som firar Thanksgiving eller försenad Mårtensafton hittar ni bästa konsultationstipsen i Anders Röttorps artiklar.

Är ni i stället all in för glögg är 'bästa' texten från årets stora glöggprovning.  Men väljer ni bort glögg, surfa vidare på #Vinköplistan, Röttorps Bästa-listan eller #Måndagsmatchen där ni även hittar middagsrecept.

Trevlig champagne, till fyndpris, dessutom med årgångsbeteckning är Palmer & Co Millésime Brut 2008 (7867), 299 kr - och jag håller med den som sa (hmm..det kanske var jag!) - champagne är aldrig fel!

Cheers, trevlig helg!

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

1. Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout 2015 (2701), Sydafrika, 82 kr

Druvor:  Chenin blanc.
Ännu ett trevligt vardagsvin som smakar av fat (rostade inslag- kan påminna om kaffe eller vanilj) men också av gul frukt som ananas och mogna äpplen.

Passar till

Fredagsvin! Kan också passa gott och blandat precis som billiga rödvinet nedan men också till kyckling eller fläskrätt tillagad som curry. Toppa med skiva ananas och arrangera en TV-middag i plast-äkta 70-tals anda.

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

2. Von Winning Win Win Riesling Trocken 2014 (79394), Pfalz tyskland, 129 kr

Druvor: Riesling
Från den otroligt svårsmälta årgången 2014 i norra vin-europa kommer denna vinnare - i dubbel bemärkelse. Win Win är ett namn som förpliktigar, och vad gäller denna Riesling trocken, är det inga problem. Smaken är stram, fruktsyran drar ihop gommen och samtidigt kommer smak av äpplen och mineral. Vad gäller den senare karaktären påminner mineralen, jämf med vinet nedan, när ni halkar runt med gummistövlar på våta stenar...

Passar till

Ett finvin i bemärkelsen - absolut till mat, förutsatt att din egen faiblesse är för smak som stramar upp. Fredags- och lördagshäng i soffan ter sig ganska främmande faktiskt. Bättre då till skaldjur, till räkor naturell med citrus och liknande.

Vintips – rött vin upp till 90 kr

3. Simonsig Cape Blend 2014 (2849), Simonsig Estate, Sydafrika, 71 kr

Druvor: 62% cabernet sauvignon, 34% pinotage och 4% shiraz
Medelfylligt rött vin med smak av solmogen, mörk frukt, av björnbär och kryddor samt en knivsudd rökighet. Drar åt det mustiga och helt klart läddtrucken smak. Utmärkt till fredagsmys, till middagsbordets gott och blandat vad gäller husmanskost eller till och med en mörk chokladbit. Krångla inte till det!
Fredagsvin med guldkant!

Passar till

Mumsigt fredagsvin, lättdrucken och lätt flörtigt generös. Ett 'alla ska med vin'!

Vintips – rött vin upp till 170 kr

4. Domaine de Verquière Rasteau 2013 (2179), Domaine de Verquière, Rhônedalen Frankrike, kr

Druvor: 70% grenache och 30% syrah.
Här ett vin - inte som andra. Tummen upp och japp, gillar väldigt mycket. Smaken då? Vinet är medelfylligt och tydligt kryddigt, ni vet som smak av vit och svartpeppar och möjligen en hint av lagerblad, lägg till en rejäl skopa mineral (slå ihop torra stenar så dammet yr så vet ni vad jag menar) och på toppen, en parfymerad aura. Det är som en förnimmelse av det skira, lätt blommiga men ändå inte och något man bara kan ana....andas in och blunda...hmmm...


Passar till

Mat är ett måste. Fina köttbiten, lamm i de flesta former fungerar utmärkt och vid tillagningen - tänk på att lyfta in exempelvis lagerblad. Citrus passar också bra och kan vara med som i en fyllning blandat med oliver, ströbröd och olivolja och zester av citron (EKO-såklart).

Huvudbild: Andreas Huetwöhl från Weingut von Winning kan se nöjd ut med tanke på hur bra husets riesling blev det svåra året 2014.

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.