Laddar annons
Vinköplistan (v.35) | Vitt fyndvin & levande lager på helgens lista
29 Aug, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan (v.35) | Vitt fyndvin & levande lager på helgens lista

Vinbankens inköpslista, vecka 35, 2014 innehåller ett vitt friskt och superfräscht vin under 70 kronor, upp i prisklass finns två vita viner med karaktär och där det ena smakar av fat och smör som kontrast till det tyska Frankenvinets krispiga och örtiga personlighet.

Rött vin i billigare genre är om inte en kioskvältare i alla fall ett mycket omtyckt vin för många framförallt för sin charmiga och mustiga smak. Veckans röda "finvinsalternativet" är Gran Coronas Reserva 2009, som är hur bra som helst för sin prisklass.  

Vita viner upp till 80 kr
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2013 (2185), Sauvion, Loire Muscadet Frankrike, 69 kr
Torrt, lätt och friskt vin som smakar av gröna äpplen och melon. Toppen att servera som ett friskt mingelvin eller till lätta fisk- och skaldjursrätter med fokus på syrliga tillbehör. Okomplicerad och enkelt vin när som bäst.
Betyg: 4

Vita viner upp till 160 kr
Brennfleck Silvaner Kabinett Trocken 2012 (5376), WG Brennfleck, Franken Tyskland, 99 kr
Torr, medelfyllig. Mogna päron, inslag av grape, örter och mineral. Touch av vitpeppar. Stram samtidigt mogen fruktsmak och nyanserad eftersmak Passar till: Lättgrillad lax med avokado, mango och soja.
Betyg: 4

Tim Adams Semillon 2011 (95385), Tim Adams Wines, South Australia Australien, 149 kr
Torr, nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär. Smak av gula plommon, bivax, örter, nötter och citron. Servera vinet till rätterna med de smörstekta kantarellerna! Som kantarellmacka, eller gös alternativt abborre med smörstekta kantareller.
Betyg: 4

Röda viner upp till 80 kr
Mauro Primitivo Alberello 2013 (32364), Nordic Sea Winery, Apulien Italien, 69 kr
Rött vin till svamp! Vardagsvinet Mauro smakar mustigt av mörk frukt och mörka bär, av körsbär och len vanilj. Utmärkt till Pototto med svamp. Se Karins recept på potatispanna i #måndagsmatchen
Betyg: 4

Röda viner upp till 160 kr
Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2009 (12697), Penedès Spanien, 99 kr
Medelfyllig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av mörk frukt, svarta vinbär, katrinplommon, choklad och tobak. Bra längd. Servera till örtig kyckling, timjan, med rotfrukter som rödbeta eller smörstekt svamp.
Betyg: 4+

Lager öl
Kallholmen Levande Lager (89410), Kallholmens Maltbryggeri AB, Västerbotten Sverige, 19:50 kr/fl. Säljs i kolli om 12
Ölet är en av mina favoriter, fastän det svajat till och varit ostabilt emellanåt. Aromatisk, fruktig och smakrik med medelstor beska och fin längd. Gillar balansen av den moderata alkoholhalten. Finöl mer än törstsläckare.
Betyg: 4
Läs gärna artikeln från mitt besök under Påsken 2013 (artikeln blev återpublicerad under vår/sommar 2014), Kallholem brygger öl för god smak före alkohol

Trevlig helg!
Bild: © Melinda Nagy | Dreamstime.com