Laddar annons
24 Aug, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Baronessan Philippine de Rothschild har gått bort

Philippine de Rothschild, en av Bordeauxvin-etablissemangets mest berömda och aktade personer, tillika huvudägare i den legendariska egendomen Chateau Mouton Rothschild, avled igår i en ålder av 80 år meddelar Chateau Mouton Rothschilds presstjänst.

Baronessan de Rothschild var ordförande i styrelsen och huvudägare familjeföretaget Baron Philippe de Rothschild. Mest känd torde det mytomspunna vinet från Chateau Mouton Rothschild vara medan mer allmänt kända Mouton Cadet Claret stod för folklighet och styrka bakom varumärket. Tillsammans med sina tre barn ägde baronessan ytterligare två vinegendomar, Chateau Clerc Milon och Château d'Armailhac.

Philippine de Rothschild var enda dotter till Grand Prix racerförare och bank-arvtagare Phillipe de Rothschild. Innan baronessan tog över ansvaret för familjeföretaget efter faderns bortgång 1988 hade hon verkat som skådespelerska i 30 år under artistnamnet Philippine Pascal. Hon var med i en handfull filmer och arbetade med många kända skådespelare, franska som internationella.

Under baronessans tid moderniserade och utvecklade hon egendomarnas vinproduktion och slöt partnerskap med vingårdar i Kalifornien och Chile.

Baronness de Rothschild var ensam ansvarig för att välja de konstnärer som illustrerade etiketterna från Chateau Mouton Rothschild viner som numer kan sälja för tiotusentals euro per flaska. Hon har arbetat med kända konstnärer som Pablo Picasso och Francis Bacon.

Modern, Elisabeth Pelletier de Chambure, arresterades av Gestapo när Philippine de Rothschild var 10 år gammal och hon dog senare på Ravensbrück nazistiska koncentrationsläger.

Rothschild gifte sig med skådespelaren Jacques Sereys och fick två barn och senare med författaren Jean-Pierre de Beaumarchais med vilken hon fick en son.