Laddar annons
25 Aug, 2014

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2006 till lamm

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner.

Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Italiensk potatispanna

6-8 personer

1 kg potatis av fin kvalitet
100 g stor kapris
150 g svarta oliver utan kärnor
färsk timjan och rosmarin, finhackad
rejält med bra olivolja
2 msk vitvinsvinäger
hackad bladpersilja eller annan färsk krydda som du har för att garnera

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen i saltat vatten tills den är knappt mjuk med tuggmotstånd kvar. Häll av vattnet och låt svalna något. Mosa till potatisen lite. Blanda med allt det andra utom kryddan för garnering. Lägg i långpanna och in i ugnen cirka 45 minuter tills potatisen fått fin färg. Garnera!

Servera med lammkotletter eller annan god köttbit, eller varför inte en tjock skiva stekt portobellosvamp.

Tänk på: Vinet är listat i beställningssortimentet varför det tar några dagar att få hem till din butik.

Skål!

Vintips till maten

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2006, Italien, BS 74841, 1 500 ml 579 kr, levereras i trälåda.
Detta vin i magnumflaska lanserades den 1 augusti och finns i begränsad upplaga. Robert Parker har klassat årgången som extraordinär, poäng 97 av 100. Kanske en bra present till någon, exempelvis till dig själv!

Vinbankens recension:
Fyllig, kärnigt stramt och komplext vin med fruktiga tanniner, smak av körsbär, plommon, örter och lätt tobaksrökiga fat. Distinkt eftersmak, lång och spänstig.
God att dricka nu till måltid men klarar utan tvekan att lagras minst 10 år, troligen ännu längre.
Betyg: 5

Maten

Snacka om att slå in bollen i öppet mål?! Vad äta annat än en god köttbit? Jo, kanske smakrik pasta eller kraftiga italienska ostar om man så vill.

Jag satsar på lammkotletter med en riktigt god potatisrätt.