Laddar annons
3 Oct, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinköplistan (v.40) | Från franska slott till Sydafrikas västkust

Äntligen fredag och en ny lista med väl valda vintips är här. Denna vecka är alla viner på förslag bäst i kombination till mat. Den som alls inte vill laga middag men gärna vill njuta av vin kombinerar då vinet till ost.  

Saknar du förslag eller inspiration till helgens middag? Förslag till vininköp hittar du i Vinbankens helglista. Varje vecka plockar vi ut en handfull viner bland dem vi gillar bäst, just nu.

Bubblande vin

Pongrácz Brut (7628), Bergkelder, Western Cape Sydafrika, 109 kr
Torr medelfyllig smak av äpple, citrus och rostade fat. Trevlig om än att smaken drar i riktning söt. Att servera till kan vara sötsura räkor eller rätter där en knivsudd sötma ( gröna ärtor ex) är med på ett hörn.
Betyg: 3+
Förslag på mumsbitar och snittar, läs Karins artikel om ”snittar till champagne”.

Vitt vin upp till 80 kr

Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2013 (6680), Viña Cono Sur, Région del Sur Chile, 79 kr
Vinet är torrt även om blommigheten förstärker en mogen fruktsötma av litchi, aprikos och fläder med inslag av honung och kryddor. EKO-vin som håller druvtypiciteten och smaken är lätt. Utgå från tillbehören till kyckling och vegetariska rätter. Smaker är couscous kryddad med saffran, orientaliska buljonger, thai-krydda eller cocos. Vinet har skruvkapsyl!
Prova till färskost, kittost eller grönmögel.
Betyg: 3+

Vitt vin upp till 160 kr

Mâcon-Villages Chardonnay 2013 (2295), Blason de Bourgogne, Mâconnais Bourgogne, 89 kr
Torrt, nästan medelfylligt friskt vitt vin som smakar av gula äpplen, citrus, örter och mör. Smakar alldeles utmärkt till gratinerad kantarellmacka, kycklingrätter, fisk pocherad eller panerad medmandel och smörsås, rostade rotsaker. Till ostar, som lagrad hårdost men även färskost, prova även till pastarätter som lasagne. Skruvkapsyl!
Betyg: 4

Rött vin upp till 80 kr

Beaujolais-Villages 2012 (5003), Georges Duboeuf, Beaujolais Frankrike, 79 kr
Lätt, friskt ungdomligt och knappt medelfylligt vin som smakar av solmogna hallon, blåbär och örter. Frisk eftersmak. Här ett vin som passar bra till lagrad hårdost, till pajer med olika fyllning, till pizza, till kall skinkmacka eller en örtig kycklingrätt. Hårdostar och kittost.
Betyg: 3

Rött vin upp till 160 kr

Château Pech-Latt 2013 (2233), Château Pech-Latt, Corbières Frankrike, 99 kr
Härligt matvin med sin uttalade fruktsyra och tanninkärv snits. Smaken är balanserad, medelfyllig och fruktig med inslag av solmogna skogsbär, viol, fat och örter.. Passar till mustiga kötträtter, prova flankstek med kantareller och rödbetor, grillad fläskkarré eller gryta.
Lagrade getostar, eller i blandning av get och ko, gärna Katalanskt ursprung och med örter.
Betyg: 4