Tilltugg till champagne
TILLTUGG. Ett glas champagne och några fördrinkstilltugg kan utgöra en hel fest. Eller inledningen på en förstås. Champagnetilltugg får gärna ha lite sälta så en aptitretare med ost passar bra.
Den riktigt smarta/slappa/stressade väljer salta potatischips av god kvalitet. Det passar utmärkt till champagne. Har du lite mer tid och ork får du här några bra tips och flera trevliga recept.
Tilltugg till champagne
Parmesankakor
Salta och smakrika kex som passar fint till.
150 g smör
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl riven parmesanost
salt och cayennepeppar
1 msk torkad oregano
Sätt ugnen på 180°. Blanda smör med vetemjöl, riven parmesan och oregano i en matberedare eller för hand. Degen ska vara fast. Smaka av med salt och cayennepeppar (tänk på att den senare är mycket stark). Forma till en lång rulle med plastfolie runt. Låt vila i kylen en halvtimme. Skär i tunna skivor och lägg på bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills de har fått en aning färg.
Chèvretoast
Mums är dessa enkla tilltugg som jag aldrig tröttnar på.
Blanda en rejäl bit chèvre, ca 150 g, med några msk crème fraiche så att du får en fast men bredbar kräm. Hacka gärna ner någon färsk krydda i, som rosmarin eller timjan. Det går även bra med torkad. Skär en baguette i en centimeter tjocka skivor och bred på smeten. Gratinera i 200° i cirka tio minuter tills osten fått färg. Servera gärna direkt.
Tunnbrödschips
Enkelt att fixa. Variera genom att använda riven parmesan och torkad oregano.
Ta fyra mjuka tunnbröd och bred smör på. Strö över flingsalt, hel kummin och riven Västerbottenost. Skär i remsor och grädda på bakplåtspapper, 225° i cirka 3 minuter. Kolla noga!
Ostquesadillas
Smält ost, jösses vad det är gott!
Ta åtta mjuka tortillabröd. Täck hälften med en smet av 200 g riven, smakrik ost, 2 dl crème fraiche och lite chiliflakes. Lägg de andra bröden på och tryck till. Stek i rapsolja i stekpanna, några minuter på varje sida tills osten smält.
Parmesanchips
Buslätt! Riv parmesan. Lägg i små högar på bakplåtspapper (tänk på att de smälter ut). Lägg gärna en halv oliv i högen. Gratinera i 200° i några minuter. Kolla noga!
Mycket ost blir det om jag får välja! Ost passar som sagt bra till champagne och så mättar det lite. Här kommer några andra förslag.
Fler aptitretare till champagne
Potatishalvor. Koka små potatisar, låt svalna. Dela och täck med en dutt gräddfil, valfri rom och gärna hackad gräslök.
Salamichips. Enklast av allt. Lägg valfri skivad salami på bakplåtspapper och torka i ugn i 200° i cirka 10 minuter. Låt svalna.
Kronärtskocksröra på crostini. Mixa en halv burk kronärtskocksbottnar med 3-5 sardeller (beroende på hur mycket sälta du vill ha), en msk pressad citron och en tsk olivolja (mer om smeten blir för fast), smaka av med salt och peppar. Bred smeten på färdigköpt crostini. Servera direkt.
Laxröra i tunnbröd. En klassiker som kan göras i förväg. Hacka rökt lax och röd lök, blanda med philadelphiaost med pepparrotssmak och eventuellt några matskedar crème fraiche. Smaka av med salt och peppar Smeta på tunnbrödet och rulla ihop. Lägg i plastfolie i kylen. Skär i skivor strax före servering.
Uppdaterade champagnetips
Här är de bästa champagnerna 2019
över 400 kr
mellan 300 – 400 kr
champagne under 300 kr
Och de bästa, goda mousserande vinerna 2019
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att kommentera
Hej och tack för läckra recept!
Både parmensanchips och ostquesadillas låter som riktigt gott till min favoritchampagne Gosset Grande Réserve Brut eller Billecart-Salmon Brut Réserve.
Tack själv! Härliga bubblor du valt. Vi provar prisvärda Charles Collin på nyårsafton. En annan favorit – just nu – är Pierre Peters Blanc de Blancs. Gott Nytt År och skål hälsar Karin!
Hej , jag har precis upptäckt er sajt – tack för fina tips!
Kan jag göra parmesan- och salamichipsen dagen innan?
Hur förvarar jag dom i så fall?
Kronärtskocksröran låter härlig men jag kan tyvärr inte servera direkt.
Hur länge kan den vara på crostini – cirka? Är det ett alternativ att servera i fin skål och låta gästerna själva montera/dippa? Eller blir det för kladdigt?
Bästa hälsningar
Hej Christina!
Så trevligt, välkomen till oss på Vinbanken! Salamichipsen kan du göra innan. Låt svalna helt och förvara i burk i kyl eller sval. Parmesanchipsen är bäst färska. Kan förberedas genom att riva osten och ha i påse i kyl. Resten går snabbt att fixa. De blir lite oljiga och sega om du gör dem innan. Röran kan du göra innan, men lägg inte på den förrän i sista stund. Alternativt serverar du röran för sig bredvid en skål med crostini, så får gästen ta själv, så som du föreslår. Det blir inte kladdigt. Lycka till.
Med vänlig hälsning, Karin
Tack Karin! Skönt att kunna förbereda. Jag har gjort salami på prov enligt receptet. De blev lite sega, annars toppengoda. Tips! Tunnare skivor? Annan temp och tid? Svalna på papper och galler istället för på tallrik som jag gjorde?
Hej igen!
Riktigt tunna skivor blir alltid bäst. Är de lite sega så är det fukt kvar. Låt dem stå inne lite längre och kanske något varmare. Och svalna på galler är bra. Om skivorna är kladdiga av fett kan det vara bra att låta dem ligga en kort stund på hushållspapper. Inte för länge dock, då kan de fastna. Hoppas allt blir bra.
Med vänlig hälsning,Karin