Laddar annons
Vinprovning med producenter i Barolo på Enoteca Regionale del Barolo
27 Sep, 2018

Vinprovning med producenter i Barolo på Enoteca Regionale del Barolo

BAROLO. Vinbanken har haft förmånen att få vara med på en masterclass- vinprovning i Barolo på Enoteca Regionale del Barolo. Åtta producenter deltog och vinerna var på topp!

Vinprovning i Barolo på Enoteca Regionale del Barolo. Med på denna provning var även vita viner av druvan nascetta, röda av barbera precis som nebbiolovin från Gattinara, Alto Piemonte.

Ursprungsbeteckningen Barolo (och Barbaresco) har den högsta kvalitetsklassificeringen i Italien, DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Barolo och Barbarescovin tillverkas av nebbiolodruvan.

Provningen som hölls av Enoteca Regionale del Barolo var dock "pimpad" med fler nebbiolo's, som vin från Gattinara. Det finns 350 vinproducenter i området som har vin med DOC och DOCG-status.

Nyfiken på att resa i Barolo: ta hjälp av "Barolovinvägen"!

Om man ska spetsa till det: Nebbiolo i Barolo och Barbaresco är egentligen vin från tre kloner av druvan nebbiolo. Den som vill veta med säkerhet vilken av dem måste informera sig, likaså om de smakliga nyansskillnader som blir av klonen vinet är gjord av. I kombination med var den specifika klonen odlas, årgången eller åldern på stockarna och så vidare. Vinvärlden är utan tvekan komplex och för att fånga smakernas "det" ryms lika många varför som det finns "ifall att".

olika-farger-barolo-nebbiolovin-vinbanken

Hursomhelst, för alla som vill nörda ner sig är klonerna ytterligare en dimension till vinintresset.

Klonerna heter michet, lampia och rosé. För att nämna en tillverkare så arbetar ex Giorgio Rivetti på La Spinetta endast med klonerna michet och lampia.

Barolo med Barbaresco kan tyckas vara starka fästen för vin tillverkade i traditionell stil. Svaret på frågan om hur det är eller trenden på G är som ovan, flytande ja och nej och det beror på. Att lära känna tillverkaren är ett sätt att hålla sig informerad om vilken stil som gäller. Vinbanken blev glatt förvånade efter att ha provat Gianluca Vibertis amforajästa, naturvinsbarolo som tveklöst skickade undertecknads smaklökar till månen, och tillbaka.

Vinprovning i Barolo på Enoteca Regionale del Barolo

460 Cascina Bric
På lokal dialekt betyder cascina bric, "bondgården på kullen" och syftar på att egendomen är den högst belägna vingården i byn Barolo. Här har ni en producent som tänker utanför ramen. Vad sägs om mousserande rosé av nebbiolo?

Nebbiolo d'Alba Spumante Brut Rosé Prèt-à-Porter

Vinet tillverkas i i tank med 8-12 mån på fällningen, därpå 6-12 i flaska innan försäljning. Ingen mallo och jäsningen avstannas för att behålla restsocker. Lokalt kallas tillverkningssättet för "Martinotti metoden". Huset gör även ett mousserande vin enligt "methodo classico".

Ljusrosa färg, med bärig och lite lustig doft av bränd ved? Smaken är mousserande, karamellig, rödfruktig med inslag av söta nypon, mandel och örter samt en knivsudd bröd. Kul och lite småtrevlig.

Barolo DOCG del Commune di Barolo Casina Bric 2013

Blåröd, genomskinlig. Rökig doft av fat, tobak och bär. Fyllig, fruktig, kärnig stram av vinbär, körsbär och fat. Mandel i eftersmaken, som är förvånande lättillgänglig.

Barolo DOCG Bricco delle Viole 2011 - anteckning saknas.

Manzone Fratelli
Producenten har sitt säte i Monforte  d’ Alba, egendomen är bland de mindre och produktionen omfattar en handfull viner. Tummen upp för konsekvent tillverkning och stil. Gillar ni den traditionella stilen- här är Barolo-to-die for!

Langhe DOC Favorita 2016

Lätt aromatisk, halvtorr och lätt med finstämd vit stenfrukt och mjuk samt rund längd. Lätt vaniljig. Svår att hitta kombinationer för, om inte dricka rakt upp och ner - dvs utan mat för mingelmys.

Dolcetto d'Alba DOC 2015

Blåröd, tät färg. Animalisk doft, inslag av stall. Mf/fyllig, fruktig och kärnig samt tydligt stram och lätt parfymerad. Eftersmaken har bra stuns! Gillar vinet.

Barolo DOCG "Bricco San Pietro Fraschin" 2013

Vinifieras på 40 år gamla, stora slovenska ekliggare. Traditionellt tillverkad. Gör ingen reserva eller annat.
Brunröd färg, medelhög intensitet. Doft av läder, lakrits, kärnor och nypon. Fyllig. Fruktigt, stramt vin med kärnig mittpunkt, en viss torrhet, sandigt bitiga tanniner, inslag av torkad frukt som fikon, russin och läder. Lång eftersmak! Högsta betyg och ett vin för alla som gillar traditionell Barolo!

Podere Ruggeri Corsini
Egendomen grundades 1995 och ligger i närheten av Monforte d'Alba. Ägarparet är Loredana Addari och Nicola Argamente, både utbildade agronomer och oenologer.

Langhe DOC Bianco "Lolly" 2015

Detta är första årgången av vinet. Färgen är gul, doften gulfruktig, lätt gummiton. smaken torr, mf och balanserad med längd och behaglig munkänsla. Lätt rostad.

Barbera d'Alba Superiore DOC "Armujan" 2013

Röd, mörk, tät och dimmig. Fruktig, kärnig av körsbär och tydligt örtig doft. Mf, aningen saftig känsla, tydligt körsbärskärniga tanniner, stram helhet och en rejäl portion örter. Kärnig, tydlig eftersmak. Vin som kan få lite tid.

Barolo DOCG "Bussia" 2013

Röd, mörk färg. Generös doft, läder och rosor-klassisk! Fyllig, fruktig och kärnig med strama tanniner,  stor och fruktig kropp, inslag av örter, nypon och läder. Kompakt med stil och kraft och ännu ungt vin!

Barolo DOCG "Bricco San Pietro Fraschin" 2013

Blommig, rund och elegant stor doft! Smaken är fyllig, intensiv, fruktigt kärnig och lätt blommig av mandel, inslag av tobak, läder, nypon och fat. Fantastisk koncentration, lång eftersmak. Ungt vin!

Rivetto dal 1902
enrico-rivetto-vinbanken-provning-nebbiolo-i-barolo

"I am a borderline", säger Enrico Rivetto som har sin källare i Serralunga d'Alba. Vi förstår att han menar jobbet, i betydelse att han spränger gränser. Han säger också att eko och biodynamisk odling är självklart "organic and biodynamic practices are the means, not the result". Vinerna talar för sig själva.

Langhe DOC Nascetta "Borea" 2015

Gyllengul. Doft av stenfrukter, aprikos och lätt exotisk. Torr, mf smak av gul exotisk frukt, örtiga noter med aromatisk lång eftersmak. Härlig!

Barbaresco DOCG "Marcarini" 2014

Sedan 2016 görs detta vin även i amfora, vilken han fått från Fontodi!  Vingårdsbetecknad, eko-läge. 8 mån maceration, under den tiden går färg samt tanniner tillbaka. Svavel tillsätts precis innan, samt vid buteljering.
Rödblå färg, genomskinlig. Bärig frisk, fruktig doft som är lätt parfymerad. Mf, frisk och parfymerad smak, sandiga tanniner, frisk lång eftersmak. Wohoo-vin!

Barolo DOCG "Briccolina" 2012

Vingårdsbarolo som macerarar 50-60 dagar och får jäsa utan temp. kontroll i specialtillverkade, öppna träfat!  Färgen är rödbrun, genomskinlig. Doften elegant, fin av rosor, läder och körsbär. Smaken är fyllig, elegant av röd frukt med drag av läder, tobak och fat. Check-bra vin!

Ettore Germano
Äldre egendom som sedan många år drivs av Sergio med fru Elena. De äger numer 10 ha, hälften för rött respektive vitt vin. Håll koll på producenten, provade ett antal äldre årgångar av husets Barolo (helt annat tillfälle) och var mycket imponerad.

Langhe DOC Bianco "Binel" 2013

Druvblanding av riesling och chardonnay. Gul färg, orange stenfrukt i doften. Torr, mf till fyllig, generöst fruktig, orangegula drag, viss fetma, inslag av honung och mineral. Bra längd. Läcker.

Langhe DOC Nebbiolo 2016

Rödblå, transparent. Fruktig, lätt rökig doft med inslag av tobak. Mf, frukt och bär, kärnig smak av nypon och rosor. Stram. De aningen torra tanninerna fångas upp körsbärsfrukt.

Barolo DOCG "Ceretta" 2011

40-45 dagars maceration, ingen pump-over, mallo i ståltank, lagrad på franska 700-l fat tillverkade med extra tunna stavar för att släppa in mer luft (syre).
Färgen är röd, utvecklad, transparent. Doften parfymerad, nyanserad. Smaken fyllig, nyanserad och fruktig, kärnigt stram som sig bör med drag av nypon, läder och örter men här även en touch av choklad. Bra längd. Snitsigare Barolo i moderna stil.

Aurelio Settimo
Egendomen grundades på 1940-talet och drivs än i dag av familjen, nu av Tiziana som berättar att hon hyser ett extra gott öga till dolcetto, en sort som är på tillbakagång i Piemonte. Producenten är representerad i Sverige.

Dolcetto d'Alba DOC 2016

Blåröd med frisk och kärnig doft. Torr, lätt/mf, röd- och blåfruktig och tydligt kärnig smak. Bra spänst, fruktsyra och fin längd.

Langhe DOC Nebbiolo 2013

Röd, utvecklad, genomskinlig. Stor doft av läder, nypon och rosor. Mf, elegant av läder, körsbärkärnor, mandel, nypon, rosor och en hint lakrits. Kärnig längd. Nyanserad! Läckert vin.

Barolo DOCG 2011

Detta år fick producenten 40 procents lägre skörd pga hagel i vingården (22/7). Röd utvecklad färg. Doften är fruktig med drag av läder. Smaken fyllig med vaniljgenomslag och körsbärsmjuk frukt. Tappar kraft i eftersmaken. Kan vara i en barolo-fas, dvs att ofta ser man vinerna utvecklas över tid i tydliga, "öppna upp, gå tillbaka och stänga ner-faser".

Vite Colte
Producenten arbetar hållbart och enligt ekologiska principer, är dock inte certifierad.

Barbera d'Asti Superiore DOCG "La Luna e i Falò" 2015

Blåröd, tät. Jordig doft, på ett trevligt sätt som torra höstlöv, mull och skog. Mf/fyllig mörkfruktig, lite animalisk och tydligt kärnig. Ren, välgjord, lång bra eftersmak.

Barbaresco DOCG "La Casa in Collina" 2012

Röd, utvecklad, genomskinlig. Fyllig smak, tydligt bärig och söt av hallon och jordgubbar, mjuk och lättsam touch av läder. Sluten?

Barolo DOCG "Essenze" 2012

Röd klar färg med kryddig doft. Fyllig smak, fruktig och för att vara barolovin, förvånande lättillgänglig. Generöst av plommon, mogna körsbär med tillägg av stram munkänsla.

Travaglini Giancarlo
gattinara-travaglini-riserva-2012-nebbioloprovning-vinbanken

Anrikt vinhus vars viner förr fanns på Systembolaget. Dessvärre inte längre men producenten är representerad i Sverige. Kan man lägga in en önskan så här i en artikel - lista vinerna i BS please! Viner som passar vinvänner som söker de genuina smakerna, "de andra och inte som alla andra-vinerna".

Gattinara DOCG 2013

Druvor kommer från 15-18 olika vingårdar där vinstockarna är mellan 10-33 år gamla. Skörd av hela klasar. Vinet blandas innan buteljering.
Röd, utvecklad, genomskinlig. Lätt, kärnig trevlig mandeldoft. Lätt/mf, frisk kärnig smak av nypon och läder med klockren längd.

Gattinara Riserva DOCG 2012

Vinerna är mellan 40-60 år gamla, man lagrar på gamla slovenska liggare, minst 4 år +1 år/fl. Spetsen på klasarna skärs bort vid skörd.
Röd, utvecklad, genomskinlig färg. Doften är stor, parfymerad, balanserad och mycket nyanserad av bl a rosor, läder och fat. Mf/fyllig, fruktig smak med kärnig stil och ett robustare uttryck. Vinet har lång eftersmak, är komplext och perfekt balanserad. Högsta betyg - yes, gillar!

Gattinara DOCG "Trevigne" 2011

Tillverkas som ett riserva-vin, bara de bästa åren. Lagras på franska fat plus 9-12 mån på slovenska liggare.
Röd, utvecklad färg, genomskinlig. Kärnig, stram doft, röda vinbär och körsbär. Fyllig, stram och bitig så det räcker "långt in i kaklet" men det i kombination med spänstig frukt samt inslag av läder, russin, nypon, kryddor, örter och rosor. Komplex. Lång eftersmak, superläcker och ungt vin. Vill gärna spara. Toppbetyg!

LÄS ÄVEN: Två intressanta vinproducenter i Barbaresco.