Laddar annons
30 Mar, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinstockarna i förorten

Våren är här! Vinstockarna, grüner veltliner och den lilla verdicchion har i sista stund fått sin årliga beskärning. Knopparna på de Österrikiska stockarna är redan på gång och saven i veden synlig. I detta läge kan det om jag har otur, vara förödande med kyla och frost då det kan skada det spirande livet mer än att en beskärning gör nytta för kommande fruktsättning. Se bilderna före och efter.


Före beskärning:

Jag har valt att gå rätt hårt åt stockarna. Från tidigare att de fått breda ut sig, i min okunskap om hur de fungerar, beter sig och växer, har jag nu tagit bort en hel de av de kraftigare grenarna. Jag har tvingat ner antalet till tre respektive fyra huvudgrenar per stock och till två och tre nya skott per gren. De är beskurna vid den andra knoppen. Inbillar mig att det är så man gör för att få ett kommande toppvin :-)!
Den som kan detta får gärna höra av sig, jag tar gärna emot tips vilket då får bli praktiskt genomförbara till nästa säsong.

Efter beskärning:


Och hur mår den lilla verdicchion? Bara fint ser det ut som även om den verkar ha fått en fuktskada på en huvudgren som jag därför tog bort. Vi får se hur den tacklar sin stympade tillvaro framöver.