Laddar annons
24 Mar, 2010

Veckans tips: kaxig malbec från Argentina

Håll i er och räkna med drag, fart och fläkt. Malbecdruvans vin smakar som inget annat. Min personliga ingång för att ringa in smakprofilen är att hitta drag av tobak, blyerts och bläcksvart frukt samt en skön dos strävhet. Passar perfekt till argentinsk biff, eller till en asado av blandat grillat kött med tillbehör som chimichurri. Nåja, i liten dos då eftersom såsen kan vara mer eller mindre stark och hetta i kombination till vinets strävhet ger = eld i gommen, watch out!

Catena Malbec 2007 (nr 6562), Argentina, 119 kronor
Örtgröndoft med inslag av violer. Medelfyllig, mörk till svart fruktsmak inslag av örter, blyerts, violer, fat och kryddor. Lång eftersmak.
Betyg: 4
(Vintipset är upplockat från mobiltjänsten och i en sökning på rött vin, i prisklass 100 till 139 kronor)

Den här texten är hämtad från Wikipedia, se hela artikeln här.
En asado kan tillagas antingen al asador eller a la parilla. I det första fallet gör man upp en eld på marken eller i en eldgrop och sätter upp asadores (metallkors) runt om som håller upp hela djuret ovanför elden. I det senare fallet gör man upp eld och låter sedan kolen få den rätta glöden innan man lägger på parrillan (grillgallret) med allt kött som ska tillagas.

En annan tradition som främst förekommer i det argentinska och chilenska Patagonien är att trä hela djuret (speciellt lamm och gris) på en träpåle som slås ner i jorden och där värmen från kolen får göra sitt. Detta kallas asado al palo.

Köttet till en asado ska inte marineras, den enda förberedelsen som krävs är att salta före och/eller under tiden som den tillagas. Värme och avstånd från kolen övervakas för en långsam tillagning som normalt tar ca två timmar för en lyckad asado. Fett från köttet ska helst inte droppa ner på kolen så att det osar och ger smak åt köttet därför tar man på en del asados bort kolen som ligger direkt under köttet.

Den färdiga asadon läggs på ett fat för att ätas direkt men det går också bra att lägga den på en brasero direkt på bordet så att köttet hålls varmt. Till detta har man antingen chimichurri, en sås gjort på hackad persilja, torkad oregano, vitlök, peppar, lök, paprika och olivolja eller salsa criolla, en sås på tomat och lök i vinäger. Båda är vanliga tillbehör till en asado men traditionellt äter man det till inälvsmaten och inte till köttet.