Laddar annons
25 Jan, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vintävling avslutade Vinets Dag

Munskänkslaget gjorde en strålande tävlingsinsats på SM i blindprovning som gick av stapeln i Stockholm på vinets dag den 22 januari. Årets tävling var den andra upplagan av SM i blindprovning mellan lag från Munskänkarna, Systembolaget, Vinskribenterna, Vinimportörerna och Sommelierföreningen.

 

Munskänkarna representerades av Trollhättan som kvalificerade sig genom att komma nummer två i Munskänkarnas vintävling 2014. Torgny Almgren och Ulf Palmnäs hade valt att tävla tillsammans med Jimmy Wessman och Lilian Martinsson. Torgny och Ulf har presterat bra nästan varje år sedan vid började med Munskänkarnas vintävling. År 2011 representerade de Munskänkarna vid EM i blindprovning i Priorat, så det fanns erfarenhet i laget.

De stod inför en tuff uppgift att försvara Munskänkarnas överraskande seger från 2014, men de löste uppgiften med den äran, de ledde tävlingen från start till mål.

Tävlingen bestod av tre flighter, två mousserande viner, fyra vita viner och fyra röda viner. Det gällde att hitta dominerande druvsort, land, ursprung (AOP, DOC), producent och årgång.

 

 

 

Värdiga vinnare - Munskänkarna

Munskänkslaget hittade båda druvsorterna i mousserandeflighten och ledde med två poäng framför Systembolaget. På vitvinsflighten fick de ihop imponerande 82 av 100 poäng och hade en marginal på 25 poäng ner till Systembolaget inför de röda vinerna. Historien upprepade sig från de flesta tävlingar, det är betydligt svårare med röda viner, men de satte tre av fyra druvsorter, detta innebar att de satte nio av tio druvsortera, imponerande.

 

Tävlingsgeneralerna Matz Hanzon (Vinakademien) och Erik Grödahl var mycket nöjda med lagens prestationer. Erik Grödahl, från Munskänkarna, konstaterade att vinsten är ett gott betyg till föreningens verksamhet. I en kort intervju med Erik får jag veta hemligheten bakom Munskänkslagets fenomenala framgång.

 

Vad gör ett vinnande lag?

- Träning och åter träning i strukturerad och konsekvent provningsteknik och ett intrimmat lag. Att känna sina medprovares styrkor men också egna luckor är en bra början. Att som många av kvällens deltagare träffa varandra för första gången för ett gemensamt test som detta är svårt. Sommelierlaget sågs för första gången här ikväll, det är inte lätt.

- För att lära sig mer om vin är det till Munskänkarna man skall vända dig, avslutar en stolt och glad Erik Grödahl.

 

 

Resultat

Munskänkarna 162 poäng (Lilian Martinsson, Jimmy Wessman, Torgny Almgren, Ulf Palmnäs) Bild: huvudbild ovan

 


Lag: Systembolaget 116 poäng (Jonas Röjerman, Johan Malmberg, Annika Karlsson, Lars Fagerberg) 

 

 

 

Lag: Vinskribenterna 100 poäng (Elke Jung, Håkan Larsson, Per Bill, Karl-Axel Svensson)

 

 

 

 

 Lag: Vinimportörerna 91 poäng (Johan Edström, Mads Höjlund(ej med på bild) och Charlotte Bengtsson)

 

 

 

 

 Lag: Sommelierföreningen 26 poäng (Louise Bergdahl, Henrik Scander, Göran Stenberg och Janni Berndt)