Laddar annons
9 Aug, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vintips bäst i test, mousserande italiensk Franciacorta

MOUSSERANDE. Vin som bubblar är inte bara champagne eller prosecco. Bara i Italien finns otaliga pärlande och mousserande viner. Finast och högst rankas vinerna från appellation, med samma namn som område, Franciacorta.

Franciacorta är en ursprungsbeteckning med DOCG status, Italiens högsta ranking. Franciacorta, är en stad/by och ett område som ligger i Lombardiet.

Inte sällan jämförs de mousserande vinerna från Franciacorta med dem från Champagne. Med all rätt. Tillverkningssättet är detsamma, druvorna (i många fall) likaså.

Karin har skrivit om Franciacorta tidigare, Italiens svar på champagne är Franciacorta

Monte Rossa i Franciacorta

Veckans uppstickare, det mousserande rosévinet med det något kitchiga namnet Flamingo, är oavsett ett riktigt toppköp. Producenten Monte Rossa är också väl värd att bevaka och saken är klar, ett mousserande vin som detta är ett smartare, läs godare, godare köp än jämförelsevis en billig champagne.

Billigare bubbel

Bubblet i den okomplicerade, sköna vardagsklassen kanske smakar väl sött för alla som gillar stram smak med knallhård syra. För andra är Piccini Memoro å andra sidan precis som det ska vara, lättdrucket och trevligt mingligt. Ett bra val i den mousserande, lättdruckna husvinsgenren.

Druvorna till producenten Piccinis Memoro kommer från fyra olika italienska regioner, tillverkningssättet är enklare (jämför Franciacorta) och går snabbare. Det förklarar varför vinet är billigare, och så ska det naturligtvis vara.

Vintips | Mousserande från Italien samt Franciacorta

Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry (72567), ITalien, 89 kr

Druvor: Glera, chardonnay, vermentino, passerina
Smak: Torr, medelfyllig, gulfruktig smak med drag av gulröda äpplen och persika, mogen lime och citrussyra. Trevlig längd. Frukten är mogen och vinet ger ett "sötare" intryck.
Betyg: 3+

Flamingo Rosé (7615),
Monte Rossa Franciacorta Italien, 189 kr

Druvor: 60% chardonnay, 40% pinot noir
Smak: Blek rosa färg. Stor doft, bär och bröd. Smaken är torr, medelfyllig av röd frukt och bär, balanserat syrlig, distinkt stram, närapå kräv, liten bitterhet, inslag av citrus, mineral och bröd. Bra längd.
Betyg: 4+

Huvudbild: Monte Rossa i Franciacorta