Italiens ”champagne” – Franciacorta

Favoritmarkera

Nu är det kräfttider. Dags att ladda upp med små hattar, öl, snaps och en gigantisk hög med små röda krabater. Varför inte prova med ett glas mousserande från Franciacorta.

Fast det där hoppar jag gärna över. Så var det sagt. Om jag får bestämma blir det havskräftor och ett svalt, mousserande vin i glaset. Garanterat hattfritt, men om någon vill utbrista i sång så inte mig emot.

Som tur är  så är vännerna av samma åsikt. Denna gång har de varit i Italien och därför blir det inte champagne i glasen, utan dess italienska, ganska okända, motsvarighet franciacorta.

Italiens bästa mousserande

Italien producerar en mängd olika mousserande viner; prosecco, moscato d’asti, asti spumanti och röda mousserande viner som lambrusco och brachetto d’acqui, för att nämna några. Men Italiens bästa mousserande, och förmodligen minst kända, vin – är franciacorta. Franciacorta är Italiens svar på champagne och betraktas av många som Italiens främsta mousserande vin.

Franciacortas mousserande viner går att jämföra med champagne på flera sätt. Det är namnet på både ett geografiskt område och ett vin. Franciacorta fick den eftertraktade DOCG beteckningen  (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) 1995. Området ligger i regionen Lombardiet, öster om Milano och norr om Verona . Det är ett litet område med relativt låg produktion, cirka 13 miljoner flaskor jämfört med årsproduktionen i Champagne på mer än 300 miljoner flaskor.

Franciacortaviner produceras enligt den klassiska metoden där en andra jäsning sker på flaska. ”Champagnedruvor” används – chardonnay, pinot noir (pinot nero på italienska) och pinot blanc (pinot bianco). Liksom i Champagne kategoriseras vinerna efter sötman i vinet från torrast till sötast: Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec och Demi-Sec. Beteckningen Satèn är Franciacortas motsvarighet till blanc de blancs.

Det finns flera stora producenter i Franciacorta, som Bellavista, Contadi Castaldi, Guido Berlucchi och Ca del Bosco, vars viner exporteras och som det går att få tag på utanför Italiens gränser. Den typiska Franciacortaproducenten är betydligt mindre, med vingårdar på fem hektar eller mindre. Deras viner får man leta upp på plats och kanske även avnjuta där. Och varför inte? Jag längtar till Italien.

Prova Franciacorta

Berlucchi ’61 Brut 199 kr (77864) 75 cl
Denna prisvärda variant har pigg mousse och frisk doft. Smakar citrus, päron och persika. Mineraltonen finns där som en bra uppbackning.

Ca’ del Bosco 239 kr (90160) 75 cl
Välkänd producent. Frisk och fräsch med lite blommig doft. Röda vinbär och citrus med betoning på grapefrukt i smaken. Elegant vin med fina mineraltoner.

Bellavista 294 kr (73145) 75 cl
Liten doft av citrus och päron. Fruktig smak av päron och persika med både mineraler och en viss brödighet.

Lämna ett svar

 1. Torsten
  10 januari 2014

  Bra artikel. Hoppas den hjälper till att ”puscha” Franciacorta i Sverige. Trodde det bara var jag som kände till dessa viner.

  De skulle kanske titta på hur prosecco gjort för att marknadsföra sina viner, med tanke på deras framgång de sista 10 åren i världen. Franciacortan är ju bättre vin än proseccon.

  • Karin Ahlstrom Jensen
   11 januari 2014

   Hej Torsten! Tack för det. Ja, särskilt kända är dessa viner inte och helt klart värda mer uppmärksamhet. Franciacorta kostar i många fall som en champagne och det är säkert därför en del tvekar, särskilt när man inte vet något om eller har provat vinet. Prosecco vågar man testa – tror jag – eftersom de generellt är betydligt billigare.
   Vänliga hälsningar Karin

 2. Glenn
  9 maj 2015

  Som jag förstått det så behöver inte dessa viner marknadsföras, de säljer sig själva lokalt och har inte kapacitet att exportera

  • Karin Ahlstrom Jensen
   10 maj 2015

   Hej Glenn,
   jag kan inte riktigt svara på hur mycket marknadsföring de gör lokalt. 2014 producerades 15,5 miljoner flaskor Franciacorta, av dessa exporterades knappt 10 procent. Enligt Franciacorta konsortiet har de kapacitet att öka produktionen ytterligare. Och då ökar sannolikt även exporten.
   Med vänlig hälsning, Karin

 3. Kaijsa Eiworth
  12 september 2016

  Fick i går en flaska Roncat från Franciacorta. Ett oerhört gott vin! Vännerna som varit på orten, berättade att detta rödvin har en produktion om 6000 flaskor. Så det lär väl inte nånsin komma till Systembolaget?!
  Kaijsa

  • Karin Ahlstrom Jensen
   14 september 2016

   Hej Kaijsa! Visst är det roligt att prova något nytt, intressant och gott. Just nu finns det inget vin från DOC Roncat på Systembolaget, men man ska aldrig säga aldrig. Idag finns det många entusiatiska importörer som erbjuder ”udda” viner via beställningssortimentet. Kanske kan någon importör av Franciacorta nosa upp några flaskor till dig och du göra en privatimport?
   Med vänliga hälsningar, Karin