Laddar annons
Vintips i BS med fräcka aperitifen Bjork Björk som fynd
16 May, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vintips i BS med fräcka aperitifen Bjork Björk som fynd

VINTIPS. Veckans vintips ur BS är ett vitt, ett rött och den fräcka, lite starkare och söta aperitifen Bjork Björk som tillverkas i Härjedalen. Björk är ett fynd för att drycken är unik!

Urvalet viner i beställningssortimentet är närapå oändligt och det är inte lätt att navigera i ett så stort utbud. Vinskribenterna provar viner ur beställningssortimentet med jämna mellanrum och det är extra roligt när en svensktillverkad, god dryck av inhemsk råvara som i detta fall björksav dyker upp.

Vitt vintips i BS

1. Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Chardonnay Eco 2016 ((76491)

Albert Bichot, Bourgogne Frankrike, 139 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig, gulfruktig trädgårdsfrukt som äpplen med finstämd örtig twist och smak av smör. Trevlig längd.
Passar till: Utmärkt bra till kalla rätter som kycklingssallad, Ceasarsallad, grillad fisk eller grillad halloumi med grönsallad.
Betyg: 3+

Rött vintips i BS

2. Jorn Nou 2016 (70610)

Altavins Viticultors, Terra Alta Spanien, 119 kr
Druvor: 100% garnacha
Smak: Medelfyllig, fruktigt kärnig smak med tydlig stramhet, kryddiga noter samt lägg till en dos söta bär som hallon, jordgubbar och björnbär. Trevligt, charmigt och personligt vardagsvin!
Gränsande mot Tarragona ligger Kataloniens sydligaste DO, Terra Alta.
Passar till: Långkok på högrev!
Betyg: 3+

Aperitif, svensk gårdsproducerad dryck

3. Bjork Björk Aperitif (38792)

Husbergets Vingård, Jämtlands län, Härjedalens kommun Sverige, 389 kr för 700 ml.
Råvara: 100% björksav
Färgen är gul och doften lätt parfymerad. Smaken är söt, påminner om frukt som päron och persika med söta noter av honung och söt citrus samt gröna örter. Servera Björk väl kyld till Jämtländska gårdsostar, gärna grönmögel, eller som en välkomstdrink till citrus och vodkaspetsade laxsnittar! Drycken är hur kul, cool och festlig som helst och ett absolut måste för alla som välkomnar gäster till det svenska köket.
Betyg: 4

Tillverkningen av Björk går till som så att sav tappas av björkar som sedan hettas upp över öppen eld varpå jäst tillsätts. Jäsningen tar veckor och drycken förvaras under cirka ett år i en jordkällare, i glasdamejeanner. Alkoholhalten hamnar runt 15-18 %vol.

För fler vintips ur BS, beställningssortimentet, gå direkt hit.